Elitserien i bandy damer

Nytt publikrekord när Västerås tog första SM-guldet

Av: 

Magnus Wilsson

SPORTBLADET

En straffmiss och en bortdömd straff blev Skutskärs fall när Västerås tog sitt första SM-guld på damsidan.

Efter att ha tappat en 2–0-ledning till underläge 2–3 lyckades de till slut vända matchen och vinna på straffar.

– Det är jätteroligt. Äntligen var det våra tur att vinna, säger målvakten Sara Carlström.

Det bjöds på en publikfest när Västerås tog sitt första SM-guld i bandy på damsidan under lördagen. Inför 6 478 personer i publiken, nytt rekord i en damfinal, besegrades Skutskär med 4–3 efter stor dramatik.

– Det är fantastiskt. Det kul att så många är här och tittar, säger matchvinnaren Sara Carlström.

– Man får rysningar när man ser hur många det är som är här. Våra supportrar är helt fantastiska, säger Skutskärs Angelica Östlund.

Västerås storstjärna Malin Persson, som anses vara en av de bästa i världen av många, fick det svårt när hon blev punktmarkerad i stort sett hela matchen när Västerås hade bollen. Västerås hade stora problem att bryta sig igenom Skutskärs disciplinerade försvar under större delen av matchen.

– Det var en kamp där ute och smådetaljer som avgjorde, säger målvakten.

– Det är en bra match. Vi gör en jättebra match, men Västerås är också bra, säger Angelica Östlund.

Stulna på straff

Efter 19 minuter ropade Skutskär på straff när Angelica Östlund åkte sig fri och revs ner av Västeråsmålvakten när hon hade öppet mål. Domaren friade trots en tydlig kontakt. Något som fick SVT:s expert Andreas Bergwall att ryta till halvtid.

– Domaren kunde lika nära ha blåst straff. Så är det. Jag hade nog protesterat, men jag hade inte tyckt det var fel, säger Västeråsmålvakten Sara Carlström.

– Jag har inte sett några bilder så jag får hoppas att domaren hade rätt. Jag kände väl att hon inte var på bollen, men det kan jag inte göra så mycket åt nu, säger Angelica Östlund.

Vände underläge

I stället kunde Västerås ta ledningen på hörna. Efter ett misstag av Vilma Josefsson i Skutskär utökade sedan Västerås sin ledning till 2–0, men Västerås skulle bjuda tillbaka.

Västerås fick ett frislag på egen planhalva, men slog den rakt på en Skutskärsklubba och efter att Galina Mikhaylova gått runt på kanten kunde hon ge Tatiana Gurinchik öppet mål som inte gjorde något misstag.

Historiskt avgörande gånger två

Det var starten på upphämtningen som skulle ge laget ledningen med 3–2 trots en missad straff. Västerås skulle sedan kvittera vilket som sedan skulle leda matchen till förlängning efter storspel av bland annat Västerås målvakt Sara Carlström.

Efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Det är första gången någonsin en SM-final på damsidan avgjorts på straffar. I straffläggningen blev just Sara Carlström stor matchhjälte efter att ha räddat tre straffar och ledde Västerås till sitt första SM-guld någonsin på damsidan.

– Det är jätteroligt. Äntligen var det våra tur att vinna. Det är fantastiskt, säger målvakten.

Hur firar ni det här?

– Vi ska kolla på herrarna och sedan åker vi till Västerås. Vi har hyrt ett ställe där vi ska fira. Det blir kul, säger hon.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så slutar SM-finalerna – profilerna tippar

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitserien i bandy damer

Bandy

Västerås SK Bandy

Skutskärs IF