Folkhälsomyndigheten

Skrotar planerna på seriespel i maj

Hoppet ute för snar damallsvensk premiär

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Damallsvenskan var tänkt att starta i slutet av maj.

I kväll skrotades planerna.

– Det är jobbigt. Jag vet hur klubbarna lider, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.

När pandemin lamslog idrottsvärlden satte klubbarna i damallsvenskan upp ett mål för kommande seriespel. Hoppet var att kunna spela premiären i slutet av maj och trycka in de sju omgångar som missats främst i luckan där OS ursprungligen skulle ha legat.

Men på ett styrelsemöte i kväll beslöt EFD att stryka önskan om spel i maj.

– Vi har bestämt oss att den första ”slotten”, alltså sista maj, är körd. Vi kommer inte att kunna starta serien vid månadsskiftet. Det grundar vi på att vi senast 15 maj behövde ha alla beslut och tillstånd på plats utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Men de ska ha möte i slutet av nästa vecka, så då bedömer vi att det inte finns någon chans att allt ska vara på plats i tid, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD, som är intresseorganisationen för klubbar i damallsvenskan och Elitettan.

”Tummar inte en millimeter”

Något nytt datum för önskad avspark sätter inte EFD upp. De avvaktar i stället besked från FHM om två saker som behöver ändras innan högstaserien kan sparka igång:

1. Träningsmatcher på seniornivå måste tillåtas.

2. Resor över landet ska inte längre avrådas.

När FHM bedömer att det är försvarligt att spela match och resa långa sträckor, exempelvis från Piteå till Vittsjö, så kommer det bara dröja två-tre veckor till att damallsvenskan drar igång. Men ett datum till finns att förhålla sig till: sker detta efter första juli tyder det mesta på att damallsvenskan 2020 avgörs som enkelserie, alltså att lagen bara möter varandra en gång.

– Det är inte positivt för damfotbollen att det är på det här sättet. Vi hade önskat att läget var bättre, men vi tummar inte en millimeter på folkhälsan, säger Hoszek.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det hade varit en dröm som går i uppfyllelse”

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll