”Det är sådant här som gör att rugbyn kan växa i Sverige”

avLo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Privat

Från Södertälje till London, från London till något större.

I dag blir Tova Derk historisk genom att representera den unika klubben Barbarian FC i den första dammatchen någonsin.

– Det finns bara ett lag som detta, så det är ju jättestort. Jag är verkligen jättestolt över att få vara med i första matchen, säger 23-åringen.

Barbarian FC är en unik rugbyklubb. Klubben ingår nämligen inte i någon serie, den ingår inte i något förbund. Klubben är fristående och spelar endast enskilda matcher för ett syfte mer än att enbart vinna.

Genom att samla ihop ett gäng spelare från olika lag och länder spelar Barbarian FC nämligen för att samla in pengar till välgörenheten.

”Den generella principen är att stödja värdiga skäl och utveckling av spelet på alla nivåer var som helst där det bedöms lämpligt runt om i världen”, står det på Barbarian FC:s hemsida.

Detta har klubben gjort sedan 2004. Genom åren har stiftelsen skänkt donationer till organisationer i bland annat Georgien, Portugal och Belgien, men även för att stödja ungdomsutvecklingen i Afrika och pengar till katastrofdrabbade områden som Fiji.

Nu har Barbarian tagit ett nytt steg i sin verksamhet. Tidigare har det varit ett herrlag som rest runt och spelat matcher, det gör det fortfarande. Men från och med i dag finns det även ett damlag som gör samma sak.

– Ja, det är jätteroligt. Det är första gången som Barbarian har ett damlag, det är därför det har blivit en stor grej. Vi är första damlaget någonsin, säger Tova Derk, en av de uttagna spelarna i den första truppen, när Sportbladet når henne inför dagens historiska premiärmatch mot irländska Munster.

För Tova Derk är detta stort, en av de 23 spelarna som fått äran i den första truppen. Men detta är också stort för henne ur en annan vinkel.

I och med detta blir hon även den första damspelaren från Sverige - med herrarna medräknade den tredje - som fått äran att representera Barbarian.

55 föreningar i hela Sverige

I Sverige är rugbyn väldigt liten. Enligt Riksidrottsförbundets statistik från 2015 var det totala antalet medlemmar i Sverige blott ca 7 400 och 2016 var antalet föreningar 55. Det hindrade dock inte Tova Derk från Södertälje att inleda sin rugbyresa i ung ålder.

Foto: Privat

– Jag var gymnast, men mina bröder spelade rugby när vi var små. Sedan ville jag helt enkelt byta sport och då provade jag rugby. Och när man provat är man oftast fast, säger Derk som ser både fördelar och nackdelar med rugbyns underlägsna storlek.

– Det är svårt att få tag i allt från kvalitativa coacher till det som spelare behöver för att utvecklas. Men i och med att det är en liten sport så gör det att alla är väldigt sammansvetsade, alla känner alla i rugbysverige. Vilket gör det väldigt roligt. Samtidigt som man behöver åka utomlands just nu om man vill få tag på bra rugby.

Det är också just det som Derk nu har gjort. Efter spel i moderklubben Södertälje RK, efter det Stockholm Exiles, återfinns 23-åringen numer i London. Sedan ca fyra månader tillbaka representerar hon Wasps i den unga damrugbyligan i England.

Det var också via den vägen som hon fick chansen i Barbarian FC. Det är nämligen hennes tränare i Wasps som även är tränare för dagens Barbarian. Det var hon som ringde upp Derk och erbjöd henne chansen.

– Hon vet ju hur jag spelar och vet vad jag kan. Sedan hade de en fransk vinge som blev skadad, så jag fick samtalet dagen innan vi skulle åka. Så det var bara att åka hem och packa väskan.

Hur reagerade du när du fick samtalet?

– Jag undrade om de var säkra, haha. Men det var de. Det var såklart chockartat och ja visste inte vad jag skulle förvänta mig. Men det var helt fantastiskt.

I dagens match mot Munster får Derk meriterat sällskap. Allt från Irlands lagkapten till kanadensiska OS-deltagare har anlänt till Limerick där matchen ska spelas. Tillsammans ska de kämpa för välgörenhetens skull.

Vad tycker du om konceptet Barbarian?

– Jamen det är ju helt fantastiskt. Det är ju sådan här rugby man vill spela. Och att spela med så här bra spelare också så att man kan utvecklas själv då jag är en av de yngre i laget just nu. Det är bara otroligt att få chansen.

”Gör att rugbyn kan växa i Sverige”

Intresset för denna historiska match är dessutom väldigt stort. I dag spelar damerna sin första match någonsin samtidigt som även herrarna spelar match mot Tonga. Derk känner självklart av intresset samtidigt som detta enligt henne bara kommer att bli väldigt kul.

– Det finns bara ett lag som detta, så det är ju jättestort. Speciellt inom damrugbyn där detta ju är helt unikt. Jag är verkligen jättestolt över att få vara med i första matchen.

Och så blir du i och med detta den första svenskan också.

– Det är förstås jättehäftigt. Att komma från ett så litet land där rugbyn är så liten och få chansen att spela. Det är sådant här som gör att rugbyn kan växa i Sverige också, det är det som behövs. Jag hoppas att flera kommer att få göra det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Rugby