Vallachefen efter kritiken: ”Känner mig trygg”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SPORTBLADET

LAHTIS. Calle Halfvarsson och Daniel Richardsson var öppet kritiska mot vallateamet efter en misslyckad skiahtlontävling.

Vallachef Urban Nilsson tycker ändå att läget är under kontroll.

– Om en av åtta åkare på klassiskt och en av åtta åkare på skejt tycker det så känner jag mig ganska trygg ändå, säger han till Sportbladet.

De svenska herrarna hade en tung skiathlontävling. Marcus Hellner var med i bronskampen men slutade sjua och för Calle Halfvarsson, Jens Burman och Daniel Richardsson slutade det med plats 20, 22, respektive 23.

Calle och Daniel menade att en stor anledning var missar av vallateamet.

– Det var skit. Skidorna hängde inte med, säger Richardsson.

– Det går fort när jag står i spåret utför men när jag ska skejta upp på platten så nyper de. De blir tröga. Det är frustrerande faktiskt, säger Halfvarsson.

”Gjort allt i vår makt”

Sportbladet mötte upp vallachefen Urban Nilsson utanför stadion kort efter tävling.

När han hör om kritiken säger han att en ”full utvärdering måste göras först” – men:

– Vi har gjort absolut allt i våran makt, får vi till det på en del grejer och inte på en del så handlar det om små, små differenser, säger Nilsson.

Hur svårt var det att träffa rätt i dag?

– Det svåra är att det är ett kallt före, det går trögt, men det är små skillnader. Det ser man när det är väldigt tätt och man hela tiden krigar om placeringar.

Calle pratade om skidorna fungerar i fartställning, men inte när han skejtar på platten. Är det rimligt att tro att det är skidorna som är problemet?

– Det kan det vara, hans känsla är hans känsla och den måste vi lyssna på. Vi måste få till det och jag är inte orolig överhuvudtaget. Calle och vi har haft bra skidor hela säsongen.

”Bara att gasa vidare”

Har ni det här under kontroll? Grip pratade om en miss även under sprinten.

– Ja, sprinten var inte en fullträff, det var det absolut inte. I dag kan jag inte säga att vi hamnat helt på efterkälken, då hade inte Charlotte tagit en medalj.

Urban Nilsson säger att alla åkare har gått på samma valla och att den stora skillnaden troligen handlar om val av skidpar. Den tydliga kritiken från åkarna välkomnar han.

– Vi har en öppen dialog, man berättar hur man känner. Det går inte att lägga locket på, det är av misstag man lär sig och vi kommer kriga allt, allt för att det ska bli så bra som möjligt. 

Du sa inför mästerskapet att det värsta som kan hända är att ”man måste lära sig saker om förutsättningarna under ett mästerskap”, är ni där nu?

– Nej det tycker jag absolut inte. Om en av åtta åkare på klassiskt och en av åtta åkare på skejt tycker det inte funkar så känner jag mig ganska trygg ändå.

Hur jobbar ni med analysen av det här nu?

– Under ett mästerskap får man inte gräva ner sig. I morgon ska vi ta nya medaljer, det är bara att gasa vidare. Vi tog en medalj i dag och vi ska ta fler – det är bara att gasa vidare, säger vallachef Urban Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM