Mats Wennerholm

Wennerholm: Hon har nått sin egen inre frid

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BELGRAD. Det var en ynnest att få se Sannas sista show.

Och i sista tävlingen i karriären hade hon gudarna med sig som tog henne ända till en EM-final.

Det blev ett vackert och värdigt farväl, trots ett tidtagarsystem som borde kastas i papperskorgen.

Det här kanske är det sista jag skriver om Susanna Kallur.

I alla fall som aktiv.

Men jag hoppas verkligen inte det är ett slutord när det gäller den här envisa 36-åringen från Falun. Hon är en resurs som svensk friidrott borde vårda även i framtiden.

En kommande förbundskapten?

Ja, varför inte.

Ingenting är omöjligt i Sannas värld och kunde hennes gamla tränare från Falun, Karin Torneklint, bli förbundskapten, så varför inte Sanna.

Jag tror hon skulle inspirera och engagera en yngre generation bara med sin historia och sitt sätt att vara. Jag tror hon skulle vara perfekt för det jobbet i framtiden.

Ett stöd för oss alla

Friidrotten måste ta tillvara de tillgångar den har och jag skulle gärna se att Sanna blir kvar i friidrottsfamiljen på ett eller annat sätt. Hon är en inspiration och ett stöd för alla.

Unga Bianca Salming var nästan lyrisk när hon beskrev hur det var att tävla där på innerplan samtidigt som Sanna sprang sin semifinal.

Det visar hur stor hon är.

Nu finns det väl inte mycket mer att skriva om Sanna Kallur, hennes comeback och avslutning här i Belgrad.

Men hon var nog en av de lyckligaste jag sett som kommit jumbo i en mästerskapsfinal.

Hon fick avsluta karriären på det sätt hon ville och hon visste att hon skulle vakna upp till en morgondag där smärtan inte bestämde hur de närmaste veckorna skulle se ut. Det finns inget strikt träningsschema som styr dagarna längre.

Men det var pinsamt att ett krånglande tidtagningssystem skulle få förstöra så mycket i Susanna Kallurs sista lopp.

Ingen kanonstart i världen hade kunnat ge henne en medalj, men nu fick hon två perfekta starter som bröts av ett nytt och pajigt tidtagarsystem.

Nya systemet ett skämt

De etablerade tidtagarfirmorna Seiko och Swiss Timing har hoppat av och det här nya systemet är ett skämt. Det var samma problem i Nordenkampen i Tammerfors där det användes tidigare i vinter.

Det registrerar orimliga reaktionstider.

Det skapade kaos och protester innan det ansvariga domarteamet insåg att det var systemet det var fel på och inte att alla stackars aktiva plötsligt blivit startsnabbaste friidrottsvärlden skådat. Det fanns sjukampstjejer som exploderade snabbare ur blocken än en superdopad Ben Johnson en gång gjorde.

Nu blev det två ”tjuvstarter” innan finalfältet släpptes i väg, men inga diskningar.

Det tackar jag för. Sunt förnuft slår krånglande teknik i alla lägen.

Och för Sanna blev det ändå ett perfekt slut.

Nu kan hon lägga sina blågula löparskor från OS i Peking 2008 på hyllan, de hon fortsatte att springa i efter comebacken.

Hon har nått sin egen inre frid.

Det kändes när jag träffade henne där i korridorerna i Kombank Arena här i Belgrad någon timme efter tårarna och det sista loppet. Det var total harmoni.


Nu lämnade Sanna alla i skuggan den här första EM-dagen, men som jag var inne på innan tävlingarna startade:

Bianca Saliming, 18.

Vilket naturkraft. Hon siktade mot juniorvärldsrekordet och hon behöver inte skämmas över att hon hamnade i skogsbrynet.

Här har vi en ny Salming som står på egna ben. Jag kan bara tänka mig vilken belastning det är att vara dotter till en pappa och legendar som Börje Salming som gick genom eld och vatten under sin karriär.

Nästan dagens prestation

Men en gång skrev jag om Sanna som fyrafaldiga Stanley Cup-mästaren Anders Kallurs dotter.

Nu är det tvärtom.

Bianca var uträknad inför sista grenen 800 meter och alla rekord kändes omöjliga att nå. Då gör hon en kanontid med femkampsmått mätt, springer i mål på 2:11.44 och sänker sitt personbästa med över fyra sekunder.

Det var nästan dagens prestation.


Det är två dagar kvar av inne-EM och det kan fortfarande hända mycket. Det nya svenska medeldistansundret är ju helt makalöst. Kalle Berglund och Johan Rogestedt vidare på 1500 meter, fjolårets sensation Lovisa Lindh lekande lätt vidare på 800 meter, unge 19-åringen Andreas Kramer vidare på samma distans hos herrarna.

Och på 3000 meter seglade största medaljhoppet Meraf Bahta enlekt vidare och Jonas Leandersson vidare på samma distans på herrsidan.

Det kan bli en riktigt rolig helg här i Belgrad.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.