”Han får inga stilpoäng av mig”

SPORTBLADET

Johannes Hösflot Kläbo, 20, har tagit skidvärlden med storm med sin nya springteknik i backarna.

Men stilåkaren Johan Olsson har svårt att tycka om nymodigheten.

– Han får inga stilpoäng av mig i det momentet, säger han.

– Jag behöver inga stilpoäng, svarar Hösflot Kläbo.

Foto: SVT.SE/SPORT

Norges supertalang Johannes Hösflot Kläbo har imponerat stort under VM. Först bronsmedalj i sprinten och sedan bäddade han för vad alla trodde skulle bli guld i lagsprint ända till Emil Iversen föll i ledning.

Och just rycket i lagsprinten har fått hela skidvärlden att dra efter andan. Med en löpteknik uppför backarna som inte liknar någon annan gick han ifrån ett gäng världsåkare.

Johan Olsson satt och såg loppet, men även om tekniken var effektiv var det inget som fångade Olssons gillande.

”Vill inte avslöja vad jag sa”

– Haha, ja jag vet inte, jag hade kanske någon någon kommentar där som jag inte vill avslöja, säger han – men fortsätter:

– Det går fort, det gör det. Men han skulle inte få stilpoäng av mig i det momentet. Det är inte jättesnyggt med den där löpningen han gör, men det går undan för pojken så det spelar ingen roll. Snart är det vi som får härma honom.

Hösflot Kläbo, som ska åka 15 kilometer klassiskt mot Olsson i morgon, brydde sig dock inte särskilt mycket om svenskens stilbedömning.

– Jag behöver inga stilpoäng. Det ser inte speciellt bra ut, men det är det mest effektiva för mig och då får jag göra det. Det har varit mycket uppmärksamhet runt den tekniken, men alla måste hitta sitt sätt, säger supertalangen.

”Imponerat extremt mycket”

Och mellan de estetiska bedömningarna är det tydligt att Johan Olsson och Martin Johnsrud Sundby har respekt för 20-åringen.

– Ser man på honom har han imponerat extremt mycket under säsongen. Jag hade inte trott i Kuusamo att han skulle vara här och prestera på det sättet, normalt sett är förväntan att de yngre pojkarna försvinner av under säsongen, säger han.

Martin Johnsrud Sundby:

– Jag har varit ute och tränat hela natten på den där skidlöpningen. Det är det mest spännande jag vet när folk gör nya saker, det fångar verkligen min uppmärksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM