"Skandal att de inte hade den ryska nationalsången"

Foto: LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Fel nationalsång spelades när Rysslands stafettag skulle ta emot sina guldmedaljer.

Då kom en rysk tv-kommentator till undsättning, tog arrangörens mikrofon och lät ryssarna sjunga färdigt den rätta versionen.

– Han tog ansvar, säger NRK:s Ola Lunde som kommenterade tävlingen.

Det är inte första gången en arrangör har strulat till det när det är dags för nationalsång.

Vi såg det bara för någon vecka sedan när det tyska Fed Cup-laget tvingades lyssna på en gammal och kontroversiell version i mötet med USA.

Och förra sommaren var det Uruguays fotbollslandslag som i Copa America förvirrat undrade varför toner till Chiles nationalsång spelades inför deras möte med Mexiko.

Värsta exemplet kanske ändå är när skytten Maria Dmitrienko för fem år sedan tvingades lyssna på filmkaraktären Borats nidversion i stället för Kazakstans riktiga nationalsång i Kuwait.

Gammal version

Nu har det hänt igen.

Det ryska stafettlaget med Alexej Volkov, Maksim Tsvetkov, Anton Babikov och Anton Sjipulinhade hade precis tagit emot sina guldmedaljer på podiet i skidskytte-VM när en gammal version av Rysslands nationalsång, som var aktuell mellan 1991 och 2000, spelades i österrikiska Hochfilzen.

Åkarna skakade besviket på huvudet medan de lyssnade färdigt på den felaktiga hymnen.

– Det här har jag aldrig sett på något VM. Det var otroligt speciellt och en skandal av arrangören att inte ha den ryska nationalsången. Den är ju så vacker, säger NRK:s skidskytteexpert Ola Lunde om incidenten.

När stafettlaget tänkte kliva ned från pallen kom en rysk tv-kommentator till undsättning vid namn Dmitrz Guberniev. Han tog en mikrofon från speakern, gav den till det ryska laget och fick dem att avsluta nationalsången på ett korrekt vis.

– Han tok ansvar, fortsatte Lunde i NRK:s VM-studio.

ARTIKELN HANDLAR OM