Pojkvännen: "Jag trodde någon i familjen hade dött"

Foto: Heiko Junge/TT / TT NYHETSBYR≈N
SPORTBLADET

I förra veckan dömdes Therese Johaug till 13 månaders avstängning för dopning.

Norska TV2 har följt stjärnan och hennes sambo Nils Jakob Hoff under hela perioden fram till domen och nu berättar de om dagen som förändrade allt.

– Jag tänkte att det antingen var någon i hennes eller min familj som hade dött, säger Hoff.

Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN

Therese Johaug har valt att inte överklaga domen på 13 månaders avstängning. Gör Wada och Fis samma bedömning blir skidvärldens mest uppmärksammade dopningsärende lagt till handlingarna rent juridiskt.

På söndag sänder norska TV2 en dokumentär om fallet där de följt Johaug och hennes sambo Nils Jakob Hoff under hela vägen från beskedet på presskonferensen till dom.

Där berättar paret tillsammans om den där dagen när livet förändrades totalt. Som Johaug tidigare berättat under förhör och presskonferenser var hon ensam i parets lägenhet när Antidopning Norge skickade ett meddelande med det positiva resultatet. Sambon Nils Jakob Hoff var ute och köpte ingredienser till ett bullbak.

När han kom tillbaka hörde han gråt från huset.

– Jag kände igen rösten och jag hörde att det kom från vår lägenhet. Då klarade jag egentligen bara av att tänka att det antingen var någon i hennes eller i min familj som hade dött. Jag skyndade mig upp frö trappan och kom in genom dörren. Hon stod i hallen, säger Hoff.

”Stod bara och skakade”

– Jag minns bara att jag stod och skakade i hallen, säger Johaug och fortsätter:

– Det enda jag klarade av att säga var ”jag har inte gjort något fel, jag har inte gjort något fel.

Synen har så klart etsat sig fast på pojkvännens näthinna.

– Jag upplevde det som att jag stod framför en helt hjälplös människa. Det hade bara tagit slut helt. Hon fattade inte vad som pågick, hon förstod inte hur det här hade kunnat ske och hon var rädd, förtvivlad och förstörd på en gång. Det enda du vill är att trösta henne och säga att det här kommer att gå bra, säger Hoff.

Mamma talar ut

I dokumentären berättar också för första gången Therese Johaugs mamma, Gro Johaug, hur hon upplevde chockbeskedet.

– Jag förstod direkt när Therese ringde att det är något som inte stämmer. Så sade hon att hon tagits för dopning, säger Gro Joahug enligt VG som tagit del av dokumentären på förhand.

Gro Joahug har valt att fram till nu inte prata med media om dotterns kris. I stället har hon jobbat hårt på gården hemma för att kunna sova.

– Efter ett tag så kom jag på att om jag skulle få sova gott om nätterna så gäller det att bara jobba sig trött. Så jag stod på från tidig morgon till sent på kvällen så jag var helt slut när jag gick och lade mig. Först då kunde jag sova om nätterna, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM