Mardrömslottning för Falck

Går mot ”Diktatorn” redan i kvartsfinalen

TOKYO. Mattias Falck fick värsta tänkbara lottning.

VM-silvermedaljören ställs troligen mot ”Diktatorn” Ma Long redan i kvartsfinalen i OS.

– Det skulle vara ännu skönare att slå ut en kines i en kvartsfinal än i en semifinal, säger Falck.

I senaste VM, 2019, gick Mattias Falck till VM-final där han besegrades av Ma Long, världens bäste de senaste sex åren.

Nu väntar OS och det är faktiskt ”lättare” att ta medalj i OS än VM i bordtennis. För i OS får bara överlägsna supermakten Kina ställa upp med två spelare mot fem i VM (i VM senast lyckades dock Falck undvika alla kineser fram till finalen).

”Tuffaste du kan få”

Men Falck åkte på rena mardrömslottningen. Han var kvartsfinalseedad och hade 50 procents risk att åka på en av de två kineserna redan i kvarten.

Nu fick han Ma Long, som kallas ”Diktatorn” i pingisvärlden och är regerande olympisk mästare och trefaldig världsmästare.

– Det är den tuffaste motståndaren du kan få, säger förbundskaptenen Jörgen Persson.

Falck:

– Det är inget man kan påverka. Man får ta match för match. Det är väldigt jämnt om du tar bort den allra yttersta toppen, som är kineserna, och det är många tuffa matcher innan jag ens kommer dit.

– Men det är klart att man hellre hade haft japanen Tomokazu Harimoto eller brasilianaren Hugo Calderano, de andra två semifinalseedade spelarna, än någon av kineserna.

Står över två omgångar

29-åringen har inte sänkt målsättningen trots lottningen.

– Jag slåss för ta en medalj oavsett vem som står i vägen. Det skulle vara ännu skönare att slå ut en kines i en kvartsfinal än i en semifinal.

Som kvartsfinalseedad står Falck över de två första matcherna och går in i turneringen i sextondelsfinalen på tisdag.

Det krävs alltså två segrar för att ställas mot Ma Long, förutsatt att superstjärnan tar sig dit. Men allt annat vore en otrolig sensation.

Bättre lottning i lagtävlingen

Anton Källberg går in i den första omgången redan på söndag, mot en kvalspelare. Det gör även Linda Bergström (mot indiskan Sutirtha Mukherjee) och Stina Källberg (mot portugisiskan Shao Jieni).

I lagtävlingen hade däremot herrarna mer tur i lottningen. Där kan man inte få möta Kina förrän i en final. Sverige börjar mot USA och får sedan troligen Japan i kvartsfinalen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.