Sarah Sjöströms krisplan: Hoppa av inom en halvtimme

Kan ge bort plats i semifinal eller final

TOKYO. Sarah Sjöström är så osäker på sin kropp att en krisplan tagits fram för OS.

Även om hon tar sig vidare från försök eller semi är förbundskapten Ulrika Sandmark beredd att blixtsnabbt stryka henne.

– Vi vet inte hur hon reagerar på det här, säger Sandmark.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Armbågsskadan är ett halvår gammal men hämmar fortfarande Sarah Sjöström. Återhämtningen har tagit stryk, vilket visade sig på hennes tidigare paradsträcka 100 meter fjäril, där tiderna bara blev sämre från försökstiden, via semi till final.

– Det är annorlunda nu. Man märker på mig när jag simmar flera lopp att jag inte är redo för den här typen av tävlingar. Det är en grej att köra ett lopp så bra man kan. Det kan jag få till. Men det är jättesvårt att köra igen och igen och igen. Det är då man ser att jag inte har rätt träningsbakgrund, sa hon efter måndagens sjundeplats.

Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström.

”Jag var beredd att springa”

För att hantera osäkerheten formulerades en krisplan för OS. Den kom på tal under fjärilsloppen och fortsätter gälla för 100 meter frisim som inleds med försök i morgon.

Efter målgång har förbundskapten Ulrika Sandmark i uppgift att reda ut hur Sarah mår och huruvida hon vill fortsätta med distansen eller avstå för att spara sig till senare utmaningar. Beslutet är brådskande.

– Man måste stryka henne 30 minuter efter avslutat försök eller semifinal. Jag var beredd att springa och göra det. Det är det vi lever under, säger Sandmark.

Sjöström har två individuella medaljchanser kvar. Utöver 100 fritt så ställer hon upp på halva sträckan. Hon innehar världsrekordet på båda distanserna men gäller knappast som favorit på någon, även om det olympiska rekordet hon slog i lagkappen 4 x 100 meter (52,63) visar att kapaciteten finns.

Och planen kvarstår alltså. Går Sjöström vidare skyndar Sandmark dit, beredd på att springa, och undersöker om stjärnan vill ta eller ge bort sin plats i semi och eventuell final.

Orkar hon?

– Det ser vi när hon simmar 100 meter frisim. Skulle hon känna att ”na...”, då kanske hon inte kör hela vägen.

– Jag tror säkert att hon känner sig fram. Men målet är att hon ska simma hela vägen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.