Chockbeskedet: Vjachireva väntas lägga av

Frankrike stoppade superstjärnan och tog guldet

TOKYO. Frankrike stoppade ryska superstjänan Anna Vjachireva och vann också damernas OS-guld i handboll.

Det kan ha varit Vjachirevas sista handbollsmatch.

Enligt uppgifter till Sportbladet kommer superstjärnan, som utsågs till OS bästa spelare, att lägga av.

I går vann de franska handbollsherrarna sitt fjärde OS-guld.

I dag tog de franska damerna sitt första genom att vinna finalen mot Ryssland med 30–25 (15–13).

Det betyder att Frankrike blev första nation att vinna herrarnas och damernas handbollsturnering i samma OS sedan Jugoslavien 1984 (Sovjetunionen var först 1976).

Frankrike, som vann VM-guld 2017 och EM-guld 2018, ledde med 15–13 i paus men Ryssland gick i kapp i början av andra till 16–16. Då gjorde fransyskorna ett ryck till 22–16 sedan målvakten Cleopatre Darleaux, som bytts in i paus, spikat igen.

Grace Zaadi styrde det franska anfallsspelet och Pauletta Foppa var ostoppbar inne på linjen. 20-åringen satte sju av sju skott och fixade ett otal straffar till de franska handbollsherrarnas jubel på läktarna.

Utsedd till OS bästa 2016

Framför Darleaux var det franska försvaret tillbaka på de höga höjder som bara de kan nå.

En nyckel var att få stopp på den lilla, ryska högernian Anna Vjachireva som nästan på egen hand tog Ryssland till OS-finalen med sin briljanta semifinal mot Norge.

Vjachireva, som av de flesta anses vara världens mest sevärda spelare, utsågs till OS bästa spelare både 2016 och nu 2020.

Men det här kan mycket väl ha varit det sista vi såg av en av världens absolut bästa spelare de senaste fem åren.

Enligt uppgifter till Sportbladet planerar nämligen Vjachireva att avsluta karriären här och nu bara 26 år gammal.

Beslutet ska inte vara ”hugget i sten” men det mesta tyder på att det blir så. Direkt när slutsignalen gick brast det för Vjachireva och hon ställde sig i mittcirkeln och kramades om länge av sin syster och lagkamrat Polina Kuznetsova. När lagen tackade varandra kramades Vjachireva om länge och väl med flera av de franska spelarna.

Jämför med Jordan och Karelin

Hemma i Rostov-Don tränas hon av svenske tv-experten under OS – Per Johansson.

– Det är inget jag vill eller kan kommentera, säger han om uppgifterna.

Han är fylld av beundran för Vjachireva.

– När hon spelar handboll som i semifinalen visar hon en överlägsenhet av sällan skådat slag. En jämförelse med Leo Messi räcker inte. Jag tror vi måste jämföra med Michael Jordan och Alexander Karelin för att sätta den ”lilla jättens” prestation i sitt rätta perspektiv. Hon gör saker på handbollsplanen som vi aldrig sett förut, säger Johansson.

Uppdatering:

Efter finalen uttalade sig Vjachireva om sin framtid.

– Jag har fått nog av handboll. Nu kommer jag ta en paus – om min klubb och landslaget låter mig göra det. Jag känner att jag behöver ta hand om mig själv, både fysiskt och mentalt, säger hon.

Johansson om Vjachirevas uttalande efter finalen:

– Jag har pratat med henne om hennes livssituation. Något går också sönder i mig när jag ser hennes intervju efter matchen där hon bönar och ber om förståelse. Jag sade till henne ”bry sig inte om ett skit vad andra tycker, fokusera bara 100 procent på dig själv”. Jag kommer för alltid att stå i hennes ringhörna, säger han till Sportbladet.

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.