Sverige överkörda av Ryssland i semifinal

Hit men inte längre.

De svenska herrarnas äventyr i lag-EM fick ett bittert slut efter att ha förlorat semifinalen mot Ryssland med 0–3.

– Vi hade så bra chans att gå till final och så förlorar vi. Det känns förjävligt helt enkelt, säger Jon Persson, till SVT.

Sverige kom till matchen utan världsnian Mattias Falck, som efter sin förlust i kvartsfinalen petats i förmån för veteranen Persson.

Matchen fick en svängig inledning efter att 19-årige Truls Möregårdh tappat en 9–5-ledning i första set, ryckt upp sig i andra, förlorat tredje och sen tvingat fram ett avgörande femte.

Väl där fick en uppenbart frustrerad Möregårdh till sist se sig besegrad med 7–11.

– Det är en för dålig match av mig. Jag tycker att jag börjar bra, men efter lite otursbollar förlorade jag första set vilket blev väldigt viktigt i slutändan, konstaterar 19-åringen.

Fördel Ryssland, med andra ord.

Truls Möregårdh.
Truls Möregårdh.

Näst på tur var Anton Källberg mot en taggad Maksim Grebnev.

Ryssen utstrålade adrenalin i praktiskt taget varje rörelse och hade snabbt Källberg på hälarna.

Och svensken som inför matchen bara hade förlorat ett set i mästerskapet fick snart se sig slagen i tre raka.

Torskade tre raka

Och med 0–2 i baken klev till sist Jon Persson in i leken.

34-åringen inledde starkt och tog hem första set med 11–9 men blev strax därpå totalt överkörd när Vladimir Sidorenko drämde till med hela 11–1.

Motgångarna fortsatte i tredje där Persson föll med 10–12 på en rysk kantboll men fjärde set gick till svensken efter övertygande 11–6.

Och närmare än så kom man inte.

Ryssland tog till sist hem matchen efter att Sidorenko spelat hem ett sista rysarset med 13–11 där Persson fick matchboll utan att kunna avgöra.

”Måste ge de unga chansen”

Därmed är Sverige utslagna ur mästerskapet.

Och när förbundskapten Jörgen Persson fick frågan om varför han valde att peta Falck till semifinalen svarar han:

– Ja, i efterhand är allting mycket enklare. Kanske hade det sett annorlunda ut om det var Mattias som stått med matchboll där men samtidigt måste man ge de unga chansen. Det är viktigt för framtiden också. Jag hade hoppats att någon av dem skulle vinna en match.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.