Nicklas Bäckström revanschsugen efter mardrömmen

OS i Peking närmar sig.

För Nicklas Bäckström, 33, är det en chans till revansch eftersom OS 2014 slutade i en mardröm, avstängd med för höga halter av pseudoefedrin och centerstjärnan fick inte spela i finalen mot Kanada.

– Jätterevanschsugen - det där var väldigt olyckligt, säger Bäckström.

Han anses vara den största forwardsstjärnan i Tre Kronors troliga trupp till OS i Peking.

Niklas Kronwall, rådgivare till Tre Kronor inför och under OS, beskriver Nicklas Bäckströms kunskapsnivå inom hockey på ett ytterst träffande sätt.

– Kolla på honom på isen. Han är som ett lok som drar hela laget. Göra sina medspelare bättre. Har koll på vad alla gör på isen och var alla är någonstans. Finns få spelare som Bäckström. En spetsspelare som jag tror alla lag i ett OS vill ha i sitt lag, hyllar den gamle Detroit-backen.

För Bäckström är OS speciellt, på ett annorlunda sätt.

Vi backar bandet till Sotji 2014, det senaste tillfället som alla de bästa var tillgängliga för OS.

Tre Kronor hade ett slagkraftigt lag, som vanligt. Men inför turneringen så lämnade Henrik Sedin återbud. Och under turneringen tvingades Henrik Zetterberg kasta in handskarna på grund av en ryggskada. Den på förhand så gedigna center-ryggraden strimlades sönder och kvar var egentligen bara Nicklas Bäckström.

Tre Kronor tog sig, trots allt, till final men där kom nästa debacle: Nicklas Bäckström stängdes av på grund av för höga halter av pseudoefedrin. Straffet blev en matchs avstängning, det lägsta straffet som kan utdömas på grund av dopning.

Kanada vann sedan finalen mot ett på förhand söndertrasat svensk landslag utan sin förstecenter.

Nicklas Bäckström på presskonferensen inför finalen mot Kanada i Sotji-OS 2014.
Nicklas Bäckström på presskonferensen inför finalen mot Kanada i Sotji-OS 2014.

Nu är det OS, igen.

– Jätterevanschsugen. Det som hände var väldigt olyckligt. Men innan dess så var det så kul på OS. Man spelar matcher och mellan dem och träningarna så hänger man med andra atleter och pratar. Blir som ett svensk-läger. Oerhörd upplevelse som jag vill vara med om igen.

Blir det OS med NHL-spelare tror du?

–  Jag tror och hoppas att det blir av. Det är så speciellt allting. Vore konstigt om de tog bort OS för oss hockeyspelare. En rolig turnering och ett minne för livet.

Vad krävs för framgång i ett OS?

– Sverige som lag har en styrka att komma ihop som grupp och landslag. Och att vi kommer ihop bättre än övriga lag. Kanada är alltid favorit, men då kan vi slå ur underläge, det passar oss perfekt.

Bäckström är motiverad och extra laddad med tanke på vad som hände i Ryssland 2014.

Men innan OS är det vardag i NHL, återigen.

En vardag som för Bäckströms lag Washington handlar om att studsa tillbaka. Växla in på vinnarspåret och ta sig långt i slutspelet. Något som var som ett spöke för huvudstadslaget. Tre år i rad har man tvingats ta fram golfklubborna efter den första rundan.

”Måste vara fräscha”

I våras var det Boston som spelade bort topplaget Capitals.

– Det var en speciell säsong och vi som lag kan inte vara nöjda eftersom vi åkte ut i första rundan. Men det var en konstig säsong med ständiga covid-fall och spelare hoppade in och ut. Men så var det för många lag och sammanfattningsvis kan vi kan inte vara nöjda med det vi utförde.

Vad saknade Capitals och vad krävs för ett långt slutspel 2022?

– Jämnheten i hela laget, speciellt i slutspelet. Vi mötte ett bra lag i slutspelet, Boston, men vi klickade inte i i någon av slutspelsmatcherna.

– Vi måste bli jämnare och få den där känslan som vi hade 2018 när vi blev ett lag. Sedan måste man ha lite tur också och inte få skador och att alla spelare är fräscha.

– Vi måste vara fräscha och inte ha skador. Och att vi tar fram det vi hade 2018 och att vi blir ett lag, igen.

Nicklas Bäckström.
Nicklas Bäckström.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.