Lagerbäck: Norge är favoriter

Publicerad 2022-06-05

Han har varit förbundskapten för båda nationerna och är tv-expert på själva matchen.

Klart att vi då måste kolla vad Lars Lagerbäck tror om det skandinaviska derbyt och hur Sverige ska stoppa Erling Braut Haaland.

– Norge är en liten favorit, säger Lagerbäck.

Norge har inte besegrat Sverige på 17 år.

Men inför söndagens derby i Nations League kommer norrmännen med ett spännande lag, ett gott självförtroende och målmaskinen Erling Braut Haaland i spetsen.

Samtidigt saknar Sverige några nyckelspelare och håller på att spela in ett nytt system.

Sportbladet pratade med den svensk som borde ha bäst koll på de båda lagen i dagsläget – Lars Lagerbäck, som var förbundskapten för Norge 2017–2020 och Sverige 1998–2009 och ska vara expert i Viaplays studio i samband matchen.

Lars Lagerbäck känner till både Norge och Sverige väl.
Lars Lagerbäck känner till både Norge och Sverige väl.

”Unik spelare i Haaland”

Vilka är favoriter, Lasse?

– Det är nog ganska jämnt men om du tvingar mig så är Norge nog en liten svag favorit. Det som talar emot det är att Sverige under Janne och Peter har ett fantastiskt facit på Friends. De verkar svåra att knäcka på Friends.

Varför är Norge så bra nu?

– Norge har fått fram ett gäng unga spelare som redan är ganska etablerade i toppligor och har rätt så bra med speltid, vilket skiljer en del från Sveriges situation, säger han och fortsätter:

– Norge har ett väldigt spännande lag på gång. De stora länderna har ju alltid lovande spelare på gång men Norge ser ut som ett av de mest lovande lagen på lite sikt. Fortsätter de så här, och det kommer också några riktigt unga spelare som är väldigt lovande men som inte varit med i landslaget ännu, så ser det otroligt positivt ut för norska landslaget de närmaste åren.

Norge har inte kvalat in till ett mästerskap sedan EM 2000.

Tror du Sverige kommer att kunna hålla Norge bakom sig framöver?

– Möjligheterna finns att Norge kan gå upp på ungefär samma nivå som Sverige. Sverige ligger 19:e på världsrankningen och där tror jag att Norge kan vara inom en överskådlig framtid. De har ett väldigt intressant landslag på gång.

Hur ska Sverige slå Norge?

– Man ska nog börja med att neutralisera deras styrkor. De har en unik pelare i Haaland. Det gäller att spela så smart mot möjligt mot honom, inte bara mot honom utan det gäller hela laget och serven till honom. Det är största nyckeln: lyckas man neutralisera det har man en ganska bra chans att få ett bra resultat. Får han inga bollar är det svårt att göra någonting.

Förstår Jannes satsning

Sverige ställer upp med en orutinerad mittbacksduo mot Haaland.

– Det gäller att ha snabbhet i backlinjen men det här handlar om hela laget för det går inte att bara bygga upp det på att det är två mittbackar mot Haaland. Så enkelt är inte fotbollen tyvärr.

Lagerbäck såg förstås Slovenien-Sverige i torsdags.

– Sverige gick på några snabba omställningar mot Slovenien och skulle de göra det mot Norge så blir det naturligtvis ännu farligare. 

Vad säger du om Sveriges nya 4–3–3?

– Det är mycket som behöver bli bättre så det är svårt att säga i dagsläget om det här kommer att bli bra eller inte. Hela laget ska fungera. De mötte ett lag (Slovenien) som var rankat 65:a och de ska möta bättre lag framöver.

Lagerbäck har förståelse för Jannes skifte:

– Det kan alla förstå. Sedan vet man inte om det här är det bästa. Det är alldeles för tidigt att säga. Men det grundläggande skälet är att försöka hitta roller till de bästa spelarna och det har jag 100 procent förståelse för.

Janne Andersson tillsammans med Lars Lagerbäck, som då var rådgivare, år 2016.
Janne Andersson tillsammans med Lars Lagerbäck, som då var rådgivare, år 2016.

Hoppas förbli god vän med Janne Andersson

För första gången sedan han slutade som svensk förbundskapten 2009 ska Lagerbäck bevaka Blågult som expert (han har dock för sig att han täckte en träningslandskamp för flera år sedan men han minns inte var och i vilken kanal).

– Jag är god vän med Janne och Peter och jag hoppas att vi ska fortsätta vara det. Men jag måste säga vad jag ser, tror och tycker. Det ska jag nog försöka göra.

Hur blir det att återse det norska landslaget?

– Det är en extra krydda för mig. Jag har nästan haft alla spelare som är med i dag och har en bra relation med dem.

Har du kontakt med någon av de norska spelarna?

– Ja, det händer.

Hur är relationen med Alexander Sörloth (Lagerbäck hamnade i bråk med anfallaren under slutet av sin tid i landslaget)?

– Just med honom har jag inte någon direkt relation. Den är neutral kan man väl säga.

Sverige-Norge spelas söndag 5 juni kl 20.45. Matchen sänds i Viaplay och TV6.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.