Gör succé – som 13-åring: ”Unik”

Foto: ELIN OHLUND SVENSSON
FULLT FOKUS FRAMÅT Tova Grönoset, 13, gör komet-karriär. I fjol vann hon allsvenskan som 12-åring, ett år senare är hon startspelare i elitserien och Sandviken. ”Tänker man på det så blir det liksom ’wow, jag spelar med Saik’”, säger hon.
SPORTBLADET

Hon spelade alla matcher i World Cup, är ordinarie i elitserien och har redan gjort sin första assist i högstaligan.

Tova Grönoset är ingen vanlig 13-åring.

– Det är en häftig känsla, säger bandyfenomenet.

Foto: ELIN OHLUND SVENSSON

Hon började i F17 när hon var tio, var med Grycksbo och vann allsvenskan som 12–årig förra året och är nu en startspelare i Saik.

Det går snabbt för Tova Grönoset.

– Jag har bara kört på. Just nu är det två träningar i veckan med Saik och tre med Grycksbo. Men när man stannar upp och tänker på det så blir det liksom ’wow, jag spelar med Saik’. Det är coolt, säger hon.

Trots hennes unga ålder har hon redan tränat hårt i flera år och alltid älskat det.

Även fast isträningen såklart lockar mer än barmark.

– På sommaren längtar jag alltid efter bandyn. Det har alltid varit så.

Har du någonsin varit nära att sluta?

– Nej, aldrig. Ända sedan jag började för typ tio år sedan har jag alltid velat spela.

”Blev lite chockad”

Grycksbo var tills i höstas det enda laget hon spelat med.

Men då startade klubben tillsammans med Saik ett samarbete.

Tova, tillsammans med jämnåriga Matilda Jacobsson och Wilma Uhlin, nappade och fick chansen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få spela i ett lag som Sandviken såhär tidigt, jag har alltid velat spela där
eftersom det har varit väldigt bra under min uppväxt. Det är liksom bästa laget för mig, så jag blev lite chockad när jag fick reda på det, säger
Tova.

Hur var det första gången du tränade i Sandviken?

– Alla var trevliga och man kände sig som en i laget
direkt. Det var en väldigt häftig känsla. Men första
träningen var ganska svår, man visste inte hur bra de var innan eller vad man skulle göra så det var svårt att hänga med.

Men Tova kom snabbt in i det och hennes första match blev i World Cup.

Mot topplaget Västerås.

Dessutom på en helt ny position.

– Det var nervöst, väldigt nervöst. Jag var rädd att om jag gjorde något fel skulle jag inte få spela mer. Men tränarna var väldigt bra och uppmuntrade mig genom att säga att de tyckte att jag hade tillräckligt bra skridskoåkning för att vara där. Vi förlorade men det gick ändå ganska bra för mig och jag fick spela alla fem matcherna i World Cup, säger hon.

Foto: ELIN OHLUND SVENSSON

Har fått sadla om

Att sadla om från mitt till ytterhalv är en utmaning, kanske främst eftersom hon tidigare varit en spelare som gjort väldigt mycket mål.

Förra året gjorde hon 62 mål på 40 matcher i allsvenskan.

Men det finns fördelar.

– Man får mycket boll som ytterhalv i Saik så det är kul. Det var läskigt först eftersom jag trodde att jag skulle göra fel, jag hade ju ingen aning om hur man skulle spela där. Men det har varit kul och nu vill jag bara göra mitt första mål.

Hennes första assist kom på hemmaplan mot Hammarby på lucia.

Det skadade inte att hon också, tillsammans med målvakten Johanna Hellström, blev utsedd till lagets bästa spelare av tränaren Alexander Driagin.

– Det var coolt, då vet man att man gjort mycket rätt.

Nu är det vidare mot nästa mål – och ett av hennes största har hon haft klart för sig länge.

– När jag var åtta fick vi i laget skriva ner våra mål med bandyn på ett papper. Då skrev jag SM-guld med Saik. Jag tror egentligen fortfarande inte på att jag spelar här nu. Det är helt sjukt, säger hon.

Att komma med i landslaget är ett annat mål, men det blir inte aktuellt innan hon är 15 år. Just nu får hon bara vara med på breddläger – där nivån inte är den hon är van vid.

– Jag brukar försöka göra så bra ifrån mig jag kan så att de ska märka mig. Det var ett elitläger i Sandviken för några veckor sedan, men då fick jag vara med de i min
ålder och då var det inte så kul. Det var mest att ta bollen och åka igenom, det är roligare att spela med äldre så att det blir mer utmaning.

Komplett spelare

I elitserien är Tova som 13–åring den yngsta att ha spelat – men i Svenska Bandyförbundet har man vetat om henne sedan hon var tio.

– Sett till hur komplett Tova är som spelare från så ung ålder är hon helt unik. Ofta när det är någon ung kan de vara väldigt bra på någon grej men att det fattas på andra håll, så är det inte för Tova. Hon har skridskoåkningen, styrkan, skottet och även sättet att se och förstå spelet, säger Svenska Bandyförbundets dam– och ungdomsansvarige Magnus Alm.

Fotnot: Anna Jepson var också 13 när hon 1996 debuterade i högsta ligan som då var allsvenskan. Tova och Anna är de yngsta räknat sedan 1980, innan dess fanns det inga ungdomsserier vilket gjorde att det bara fanns en tävlingsnivå.

SVENSK BANDYS FEM STÖRSTA TALANGER

Tova Grönoset
Grycksbo/Saik
Född: 2003.

Ida Friman
Kareby
Född: 1999.

Wilma Uhlin
Grycksbo/Saik
Född: 2001.

Hanna Palm
Söråker
Född: 2001.

Wilma Wachenfelt
Nässjö/Tranås
Född: 2001.

ARTIKELN HANDLAR OM