Bekräftat: Ryska skidåkare var dopade

Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Över 1 000 ryska idrottare var inblandade i den ryska dopningsskandalen.

Nu bekräftar internationella skidförbundet (Fis) att ett antal av dem var längdskidåkare.

”Det finns längdskidåkare som alla hade fått sina prover manipulerade under OS i Sotji 2014”, skriver Fis i ett uttalande.

Den ryska dopningsskandalen nådde nya höjder förra veckan.

I den andra delen av den så kallade McLaren-rapporten framkom det att över 1 000 ryska idrottare – som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics – har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

– Det var en mörkning som utvecklades från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad medaljvinnande konspiration, sa professor Richard McLaren i ett pressmeddelande.

Fis: Ryska medaljörer dopade

Sedan dess har spekulationerna gått varma om vilka idrotter som kan vara inblandade.

Och nu väljer internationella skidförbundet (Fis) att bekräfta att flera av de dopade var ryska längdskidåkare.

”Det finns längdskidåkare som alla hade fått sina prover manipulerade under OS i Sotji 2014”, skriver Fis i ett uttalande på sin hemsida.

Det ryska längdlandslaget tog totalt fem medaljer under OS i Sotji, bland annat en trippel – med Aleksandr Legkov, Maksim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov – på femmilen.

”Fis delar frustrationen till de aktiva. Vi är chockade och förbryllade över upptäckterna i McLaren-rapporten eftersom det är en attack mot integriteten om en rättvis och ren idrott”, skriver Fis.

31 ryska skidskyttar dopningsmisstänkta

31 ryska skidskyttar misstänkts för dopning. Det bekräftar Anders Besseberg, ordförande i det internationella skidskytterförbundet (IBU) för den norska tidningen Verdens Gang.
IBU har låtit en expertgrupp granska den andra delen av Wadas rapport om den statsunderstödda dopningen i Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM