Avslöjar: Han ska leda det nya landslaget

Foto: Bildbyrån
Dennis Sandberg.
SPORTBLADET

JÖNKÖPING. De gamla RIK-legendarerna har dominerat Handbollsligans tränarkader i flera år.
Nu tar det plats i landslagen också.
Sportbladet kan avslöja att Dennis Sandberg blir tränare för det nya ligalandslaget.

Mesta mästarna Redbergslids IK fyller 100 i år och det firas bland annat med en veteranmatch mellan gamla RIK-ikoner och en göteborgsallians på lördag i Lisebergshallen.
Det har gått snart 15 år sedan klubbens gyllene epok tog slut. Men flera av de gamla guldhjältarna har blivit framgångsrika tränare. Ljubomir Vranjes har nått längst som tränare för tyska Flensburg och i Handbollsligan har hans gamla klubbkompisar dominerat under flera år sett till antal. För ett par år sedan tränades nästan hälften av ligans klubbar av gamla RIK:are, som Magnus Wislander, ”Bagarn” Johansson, Johan Eklund, Mikael Franzén, Dennis Sandberg, Jerry Hallbäck och Martin Boquist.
Andra har nått andra toppositioner inom svensk handboll som Peter Gentzel och Stefan Lövgren.

Tunga posterna till ärkerivalen

Däremot fick inte de gamla RIK:arna några förbundskaptensposter, förutom ”Bagarn” Johansson som var assisterande förbundskapten för damerna under ett par år. Det har snarare varit tränare som fostrats i RIK:s gamla ärkerival Drott som tagit de tunga tränarposterna i förbundet, som Ulf Schefvert, Ola Lindgren, Thomas Sivertsson och Torbjörn Klingvall.
Men de senaste två-tre åren har det svängt.
Jerry Hallbäck och Johan Eklund har varit förbundskaptener för 98/99-landslaget sedan 2014.
Dennis Sandberg har varit förbundskapten för det yngsta pojklandslaget (födda 00/01) sedan sommaren 2015.
Tidigare i höstas utsågs Martin Boquist till Kristján Andréssons assistent i a-landslaget.

Hemlighetsfull huvudperson

Dessutom har Sandberg dykt upp i ledarstaben kring VM-truppen under samlingen i Jönköping.
– Jag kan inte säga vad min funktion är, säger 52-åringen hemlighetsfullt på spelarhotellet i Jönköping.
Men Sportbladet kan avslöja att Sandberg blir tränare för det nya ligalandslaget, som Sportbladet berättade om för ett par veckor sedan och som startas upp i vår både på dam- och herrsidan.
Ligalandslaget ska överbrygga steget mellan u- och a-landslag och utveckla och hålla spelare ”varma” som inte tar det steget omedelbart när man lämnar u-landslaget utan där det dröjer några år.
Nya spelare ska hela tiden stå redo så man slipper dramatiska generationsskiften, som till exempel herrlandslaget nu genomgår.
A-förbundskaptenerna är högst ansvarig men Sandberg blir alltså tränare på herrsidan medan posten inte är tillsatt på damsidan ännu.

Präglade av RIK-ikonerna

Sandberg har RIK som moderklubb, tog två SM-guld som spelare på 1980-talet och var tränare i klubbens organisation 1996-2010. De senaste fyra åren har han varit assisterande till Mikael Franzén i Alingsås, där han slutade i våras efter lagets tredje raka SM-final. Numera är han tränare på rikshandbollsgymnasiet i Göteborg och, som sagt, förbundskapten för det yngsta landslaget.
De gamla RIK-ikonerna Reine Pedersen och Ola Lie har tränat i princip alla de RIK:are som nu är topptränare och satt stark prägel på dem.
– De har utan tvekan potential allihop, säger Pedersen.
– De har grundkraven som måste finnas och som nog fanns i RIK på den tiden, men som man kanske kan sakna i handbollen ibland. Dem har de med sig.
Vilka grundkrav är det?
– Att ställa rätt sorts krav på spelarna och få dem att förstå vad det handlar om, säger Pedersen.