”Förstod direkt att det var allvarligt”

avMalin Wahlberg

INNICHEN. Anna Holmlunds tillstånd är kritiskt efter den otäcka kraschen.

Nu berättar ett chockat ögonvittne om händelsen.

– Jag förstod direkt att det var allvarligt, säger funktionären Eirch.

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson

Det var i måndags som Anna Holmlund kraschade under ett träningsåk här i italienska Innichen. Holmlund fördes till sjukhus och opererades akut för sina huvudskador.

Sent på tisdagen kom oroväckande uppgifter om att Holmlunds tillstånd försämrats.

– Under dagen har en tredje datortomografi av hjärnan utförts och resultatet är tyvärr nedslående. Skador man inte kunnat se under tidigare undersökningar visar sig nu och de är dessvärre utbredda, sa landslagets läkare Jakob Swanberg.

Hade åkare runt sig

Det var i slutet av den första tredjedelen av banan som Holmlund kraschade. Nu berättar ögonvittnet Eirich om händelsen.
– Hon kraschade i sista rullen med huvudet framåt och sedan låg hon kvar där i kurvan, säger han och fortsätter:
– Tre åkare kom ner efter varandra. Hon (Holmlund) var i mitten och jag kunde inte se om någon av de andra var på hennes skidor. De kan ha varit hennes eget misstag.
– Jag förstod direkt att det var allvarligt och sprang dit på en gång.

Att Holmlund kraschade när hon hade två åkare framför och bakom sig är nya uppgifter, men de två åkarna ska inte ha påverkat olyckan. Holmlund ska ha fått ett felskär.
– Jag har fått information om att hon kraschade av sig själv. Hon åkte med tre åkare, men det var ingen kontakt mellan åkarna, säger tävlingschefen Kurt Sulzenbacher.

Har inte fått klagomål

Under onsdagens världscuptävling kraschade även Sandra Näslund och fick föras till sjukhus med en spricka i näsan. Hon är yr efter smällen mot huvudet, men det ska inte vara allvarligare än så.
Flera av åkarna och tävlingsledningen säger dock att det inte är något fel på banan i Innichen utan att det är otur som ligger bakom båda svenskornas krascher.
– Vi har inte fått några klagomål på banan. Alla verkar vara säkra på att det handlar om åkarnas misstag, säger Sulzenbacher.

ARTIKELN HANDLAR OM