Tillägnade segern de avstängda ryssarna

Foto: Peter Schneider, TT
SPORTBLADET

VAL MÜSTAIR. Sergej Ustiugov vann sprinten i överlägsen stil och tillägnade segern till sina avstängda landslagskompisar.

Efter hyllades han av Martin Johnsrud Sundby.

– Det var något av det häftigaste jag någonsin sett, säger han.

Foto: AFP

Flera ryska stjärnor – däribland Alexander Legkov – är avstängda från Tour de ski av Fis.

Det blev ändå ryskt högst upp på pallen på herrarnas inledande sprint.

Sergej Ustiugov var överlägsen i prologen – hela fyra sekunder före tvåan – och kunde sedan enkelt ta sig vidare från kvartsfinal och semifinal. I finalen gick han länge jämnt mot såväl Federico Pellegrini och Finn Hågen Krogh, men vann till sist med mer än två sekunders marginal.

”Tävlade för de kvar hemma”

Segern tillägnade han sina avstängda landslagskompisar.

– Jag tävlade inte för mig i dag, jag tävlade för alla andra killar som inte går Tour de ski och som är kvar hemma, sa han efter loppet.

Till TT utvecklar han:

– Jag är ledsen för deras skull eftersom det hände så nära touren. Killarna är verkligen i jättebra form, vi förberedde oss tillsammans i somras, säger han, och fortsätter:

– Det är verkligen inte rättvist. Jag har precis lämnat dopningstestet och vi stängde behållaren på det speciella sättet och därifrån vet jag inte vart testet tar vägen, vi vet inte ens till vilket laboratorium det ska.

”Fullt förtroende”

Martin Johnsrud Sundby, som i somras var avstängd för att ha glömt ansöka om medicinskt tillstånd för en tillåten astmamedicin, kom fyra – och tokhyllade den överlägsne ryssen.

– Jag kände mig som en statist i dag. Det han gjorde var något av det häftigaste jag någonsin sett, säger Sundby till norska Dagbladet.

Sundby säger även att han har ”fullt förtroende” för de ryska åkare som tillåts att köra touren.

– För mig har ryssarna alltid skött sig exemplariskt, för många ryssar är det antingen sport eller ingenting. Jag och Legkov har tävlat tillsammans sen vi var 17 år gamla och har en lång historia tillsammans. Jag har fullt förtroende för de här killarna, säger han till VG, enligt TV2.