”Jag är sjukt besviken”

Trots VM-titlar ratas motorsporten från Idrottsgalan

Reporter: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Kristoffersson dominerar VM i rallycross, men det räcker inte för en plats i Idrottsgalan. Nu rasar svensk bilsport.

– Jag är sjukt besviken, säger förbundskapten Magnus Lampert.

– Vi presterar, men vi blir bortprioriterade igen.

När nomineringarna till Idrottsgalan 2018 presenterades fick inte bilsporten någon av de 24 platserna. Oliver Solberg räckte inte till i kategorin årets nykomling, det gjorde varken Felix Rosenqvists brons under sin debutsäsong i Formula E eller Pontus Tidemands VM-titel i WRC2 heller. Inte ens världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, anses ha gjort en tillräckligt stark prestation.

Detta trots att han dominerar VM-säsongen med en helt ny bil i ett helt nytt team. Han säkrade VM-titeln när två deltävlingar återstod och han blev historisk genom att som första förare någonsin vinna fem VM-deltävlingar i rad.

– Jag är väldigt besviken, Johans VM-titel är grymt stark, säger Magnus Lampert.

– Bilsporten har vunnit flera titlar och det borde finnas plats till en så stor gren, men trots prestationer i världstoppen prioriteras vi bort.

Slagit 13 titlar

Även Johan Kristoffersson är besviken.

– Alla som är nominerade har naturligtvis gjort bra saker, men det är trist att inte ens bli nominerad när man vinner ett VM-guld, säger han.

– Min säsong har varit overklig, jag har slagit Petter Solberg, Mattias Ekström och Sebastien Loeb. Det är 13 VM-titlar. Jag kan inte göra mer.

Johan Kristoffersson ratas av Idrottsgalan

Enligt jurymedlemmen Anders Lindblad, krönikör på Svenska Dagbladet, står sig Kristoffersson inte tillräckligt starkt i konkurrensen.

– Johans namn diskuterades, han har haft en enastående säsong, men vi är 13 personer som röstar, säger han.

– I fjol var Mattias Ekström nominerad, men han vann VM samtidigt som han tävlade i DTM och drev ett eget team. Det går inte att jämföra från år till år, konkurrensen är inte den samma.

Kan du förstå att motorsportens fans och utövare är förbannade?

– Det kan jag förstå. Thed Björk har också gjort en stark prestation, men han har inte vunnit VM-titeln än och finns med till diskussion nästa år.

– Konkurrensen inom rallycrossen är stenhård vilket jag tog upp, men röstar man så blir det som det blir.

Publicerad: