Joel Eriksson jagar VM-titel för att nå F1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Joel Eriksson jagar VM-titeln i Macau Grand Prix för att nå F1
Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication
Joel Eriksson jagar VM-titeln i Macau Grand Prix för att nå F1

Han var två i EM, men vill ha mer.
I dag inleder Joel Eriksson jakten på en VM-titel – och på en framtid i F1.
– Den här helgen kan öppna många dörrar.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication
Tvåa i EM - drömmer om seger i Macau Grand Prix

Joel Erikssons mål var att vinna EM i Formel 3, han slutade tvåa efter en mycket imponerande säsong där han slog flera av de förare som stöttas av F1-team. Svensken finns däremot med i BMW:s satsning mot DTM, men det är inte den väg han egentligen vill gå.
Han vill till F1.
Därför måste han prestera på de arenor där det märks och därför är han i Macau för att vinna VM-titeln i Formel 3 - en tävling som vunnits av förare som Michael Schumacher, Ayrton Senna och David Coulthard.
Två svenskar har vunnit tävlingen, Rickard Rydell och Felix Rosenqvist som vann både 2014 och 2015.
– Den här tävlingen är mycket värdefull, den har hög status och de stora teamen håller koll den, säger Joel Eriksson inför sin andra tävling i Macau.
– Jag har förberett mig så bra jag kan och har höga förväntningar, jag kan banan och jag vet att det är en av världens tuffaste. Det krävs enormt mycket av både föraren och bilen.

Joel Eriksson jagar VM-titeln i Macau Grand Prix

Den trånga banan innehåller 29 kurvor och det svänger från höger till vänster hela tiden.
– Det gäller att hitta referenspunkter i varje kurva och komma ihåg dem, ett hus, en bild, för det ser ungefär likadant ut och du måste veta exakt var du ska svänga och var du ska bromsa för att få maximal fart med dig - utan att krascha. Det finns bara en raka och de 25 sekunderna måste du nå full gas för att inte tappa någon tid. Det är väldigt speciellt, säger Joel Eriksson som var tvåa på den första fria tidsträningen.

Eriksson mot F1?

Han hoppas att ett bra resultat ska föra honom vidare, mot Formel 2 och sedan mot den stora drömmen Formel 1.
– Den här tävlingen spelar stor roll för min framtid, lyckas du här kan du bli upplockad av de stora teamen och de stora serierna, säger han.
– Nu gäller det att prestera och hitta starka sponsorer. VI får se hur vägarna går efter detta, det händer mycket efter Macau då kan många nya dörrar öppnas, men det är också många som kan stängas. Jag har ingen konkret plan nu utan fokuserar på detta.
På att ta ett VM-guld och fortsätta vägen mot F1.

Publicerad:

LÄS VIDARE