Pixbos succérecept - snackar inte anfall

avJonas Gustavsson

Foto: Bildbyrån

Pixbo tog en tung skalp mot Helsingborg.

Lagets succérecept?

Tydliga riktlinjer i defensiven och frihet i offensiven.

– Vi har inte pratat om anfallsspelet ännu, säger Martin Östholm.

Tre raka kvartsfinaluttåg och en på pappret svag silly season har gjort att många ifrågasatt Pixbo inför den här säsongen.

Men laget har startat hösten starkt.

Senaste skalpen kom borta mot Helsingborg efter en 8-6-vinst.

– En ruggigt viktig trea för oss. Alla slår alla och det är sjukt jämnt i tabellen redan, så det är viktigt att ta trepoängare, säger Martin Östholm.

– Framförallt att vi kunde knyta ihop säcken, vi har inte lyckats med det i alla matcher tidigare och tappat poäng.

Helsingborg ledde med 2-1 efter knappt halva matchen, sedan sköt Pixbo fyra raka mål och den 5-2-ledningen förvaltades till seger till slut.

”Det är omvänt fokus”

– Vi spelade uppoffrande och var rejäla defensivt. De bitarna är förhoppningsvis något som ska spegla vår säsong: täcka skott, jobba hårt och spelvända.

Klubben har gjort en riktningsförändring i år under ledning av nye tränaren Jonas Eliasson.

– Det är omvänt fokus. Tidigare år har vi snackat anfall, äga boll och rulla ut motståndare. Nu är det bara fokus på försvarsspel och uppoffrande spel. Vi har inte pratat om hur vi ska anfalla en enda gång.

Inte...?

– Nej, hela laget pratar bara om defensiven, sedan får varje femma snacka ihop sig om offensiven. Det finns inga allmänna direktiv framåt.

”Vi kan slå ur underläge”

Tydliga riktlinjer i defensiven och frihet i offensiven alltså?

– Ja, vi ska försöka ta vara på spelvändningar och så, men sedan är det upp till femmorna att styra och ställa. Anfallsspelet har varit bra, det som gjort att vi tappat poäng är att vi varit lite naiva med bollen i vissa lägen.

I Sportbladets SSL-enkät inför säsongen så tippade nästan en tredjedel av spelarna att Pixbo blir årets negativa överraskning.

Just nu ligger Pixbo femma i tabellen.

– Det är ganska skönt att inte tippas vinna serien varje år, om jag ska vara ärlig. Vi kan slå ur underläge och det är kanske vår tur att skrälla i år, säger Östholm.

– På pappret har vi kanske inget topplag, men vi har en bra grupp med en tydligare rollfördelning. Det kommer ta oss långt.

▪▪▪

Giganterna Storvreta och Falun spelade 3-3 efter full tid innan formstarke Omar Aldeeb avgjorde för mästarna Falun på övertid.

Det var stjärnskottets tionde poäng på de tre senaste matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM