St-Pierres succé – ströp ut mästaren

UFC-legendaren dominerade i comebacken

Av: Hampus Hagman

Publicerad:
Uppdaterad:

Georges St-Pierre är tillbaka i UFC – som en mästare.

Kanadensaren, en av de bästa i sporten någonsin, ströp ut Michael Bisping i den tredje ronden i nattens UFC-gala i Madison Square Garden.

– Det här är min dröm som slår igenom, sa ”GSP” inför en euforisk publik i New York.

1 av 3 | Foto: Mike Stobe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Den 36-årige kanadensaren är tvåfaldig UFC-mästare i weltervikt, men sin framemotsedda comeback skedde i mellanvikt. 

En av flera faktorer som gjorde MMA-världen nyfiken på hur St-Pierre efter fyra års frånvaro skulle klara sig i återkomsten. 

Alldeles lysande skulle det visa sig.

Förutom att ”GSP” stundtals såg ut att ha problem med konditionen var det han som dominerade matchen med sitt stående artilleri. 

Blev utstrypt

Och mot slutet av tredje ronden sänktes Bisping till marken och fick ta emot rejält med ”ground and pound”. Sekunder senare kunde St-Pierre ta sin motståndares rygg och koppla en ”rear naked choke”.

Bisping valde att inte klappa i mattan och ge upp, så domaren tvingades gå in och bryta när han såg att britten var medvetslös. 

– Vissa legender dör aldrig, han och Demetrious Johnson, bäst genom alla tider, det är inget snack, säger experten Waldo Zapata i Viaplays sändning.

St-Pierre tangerade därmed rekordet för antalet UFC-segrar genom tiderna (20), som just Bisping var ensam om innan nattens fajt.

Lämnade scenen 2013

”GSP” chockade MMA-världen när han 2013, på toppen av karriären, lämnade ifrån sig bältet och tog en paus från sporten. Ett litet mysterium som dels berodde på motivationsbrist och att han ansåg att det inte gjordes tillräckligt för att motarbeta dopning inom sporten, skulle det visa sig senare.

– Det är så klart en stor risk för mig att komma tillbaka. Men det är vad som triggar mig också, ju större risk desto större belöning, sa St-Pierre vid ett tidigare tillfälle.

Tre bälten bytte ägare

Matchen var extra efterlängtad då den skjutits upp på grund av kanadensarens skadeproblem.

Men efter i natt har MMA-fansen redan börjat drömma om att någon av de tre återstående matcherna på kontraktet St-Pierre skrev på tidigare i år, ska innehålla ett drömmöte mot Connor McGregor.

UFC 217 var överhuvudtaget en kväll för nya mästare. Förutom St-Pierre tog två andra över bälten; T.J. Dillashaw i bantamvikt och Rose Namajunas i damernas stråvikt.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN