Svensk förare får fabriksstöd

Volkswagen satsar mot VM-titeln i rallycross

Foto: Tommi Welam/ McKleim
Kristoffersson och Solberg - nu är de teamkollegor i VW:s nya satsning mot VM-titlen
SPORTBLADET

Volkswagen lämnade rally-VM som flerfaldiga mästare. Nu kan Sportbladet avslöja dominanternas nya satsning.
Tillsammans med Petter Solberg och Johan Kristoffersson ska tillverkaren vinna VM i rallycross.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger den trefaldige världsmästaren.

Efter fyra år fyllda av segrar i både märkes-VM och förar-VM lämnade Volkswagen överraskande WRC efter 2016, men Sportbladet kan avslöja att tillverkaren fortsätter sin VM-satsning. Volkswagen ger fabriksstöd till den dubble mästaren Petter Solbergs team och tillsammans med fjolårets VM-tvåa Johan Kristoffersson inleds nu en satsning mot ännu en mästartitel.
– Det är fantastiskt att vi äntligen får till en fabrikssatsning, jag har haft det som dröm ända sedan jag grundade mitt eget team i rallycross-VM, säger Petter Solberg till Sportbladet.

Historisk mästare

Han vann VM i rally redan 2003 och när han körde hem VM-titeln i rallycross 2014 blev han den förste föraren att vinna VM-titeln i tvåa olika bilklasser, årets efter upprepade han bedriften och 2016 slogs han länge om VM-titeln men fick se sig besegrad av svenskarna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson.
– Nu blir det inget mer Ekström, säger Solberg.
– När det gäller Johan har han varit första valet som teamkollega, oavsett vilken lösning vi hade hittat för teamet. Han är väldigt duktig, en rättvis idrottsman och har ett bra psyke. Jag har en stor tro på att han kan föra teamet vidare.

Nya bilar

Till nästa säsong kör stallet med den nya Volkswagen Polo RX Supercars som utvecklats och byggts i Tyskland, de första testerna genomförs inom en snar framtid.
– Det känns väldigt spännande och är en fantastisk möjlighet, det känns också skönt att fortsätta att arbeta tillsammans med Vokswagen Sverige, säger Johan Kristoffersson till Sportbladet.
– Nu har jag kört mästerskapet i två år och jag hoppas att jag kan göra en ännu bättre inledning av säsongen 2017 så att både vi kan vara med i kampen om VM-titeln. Kan vi slåss segern i märkes-VM kan antingen jag eller Petter vinna förarmästerskapet.

Meriterade förare

För tre år sedan fick rallycross VM-status och serien lockar flera mycket meriterade förare som vunnit andra mästerskap, Solberg är världsmästare i rally, Sebastien Loeb har vunnit nio VM-titlar i samma gren och fjolårets mästare Mattias Ekström har vunnit DTM två gånger.
– Det är väldigt viktigt att vi förare är väl förberedda redan när säsongen startar eftersom mästerskapet är så jämnt, säger Kristoffersson.
– Förra året kom jag lite på efterkälken i början, även om jag körde bra i grundomgången gjorde jag missar under finalpassen och det straffar sig. Då blir det väldigt svårt att ta sig tillbaka, även om jag var en av de förarna som tog flest poäng under andra halvan av säsongen så räckte det inte till titeln. I år vill jag gärna vinna den.

FAKTA

Detta är VM i rallycross


Grenen fick VM-status 2014 och har sedan dess dominerats av förare från Sverige och Norge. Tävlingen lockar en tio tusentalsåskådare under sina tävlingshelger och deltävlingen i värmländska Höljes är en av årets stora höjdpunkter. Förra året fanns sju svenskar med i mästerskapet, 18-årige Kevin Hansen som körde ett par deltävlingar i VM och vann EM-titeln i rallycross utsågs sedan till årets nykomling av FIA, i konkurrens med förare från både F1 och WRC.
Stjärnor:

Petter Solberg, Norge, världsmästare i rally 2003, världsmästare i rallycross 2014 och 2015.
Mattias Ektsröm, Sverige, dubbel mästare i DTM, samt världsmästare i rallycross 2016
Sebastien Loeb, Frankrike, nio VM-titlar i rally.
Johan Kristoffersson, VM-tvåa 2016 och VM-trea 2015

VM-Kalender 2017:

31 mars till 2 april, Barcelona, Spanien

21-23 april Montalégre, Portugal
5-7 maj, Hockenheim, Tyskland
12-14 maj Mettet, Belgien
26-28 maj, Lydden Hill, Storbritannien

9-11 juni Hell, Norge
30 juni - 2 juli Höljes, Sverige

4-6 augusti Trois-Rivieres, Kanada
1-3 september, Lohéac, Frankrike
5-17 september Riga, Lettland
29-oktober -1 november Buxtehude, Tyskland
10-12 november, Kapstaden, Sydafrika