Skidåkarnas önskemål till förbundet: Höj bidraget

Jonna Sundling.
Jonna Sundling.

Pandemin har inneburit att Svenska skidförbundet minskat ett flertal ersättningar till landslagsåkarna.

Nu förhandlar åkarnas representanter om en återgång till högre belopp.

– Det är bra om det går att höja, säger världsmästarinnan Jonna Sundling.

Coronapandemin har påverkat Svenska skidförbundets ekonomi och redan i ett tidigt läge inför förra säsongen agerade längdchef Daniel Fåhraeus.

Bland annat sänktes åkarnas årliga landslagsbidrag från 200 000 kronor till 160 000 kronor och bonusar för andra- och tredjeplatser minskade eller slopades helt.

I förhandlingarna inför kommande säsong finns en strävan hos landslagets åkare att höja det fasta bidraget igen då det är en betydande del i de aktivas inkomster som till stor del är prestationsbaserade.

Evelina Settlin.
Evelina Settlin.

– Vi har börjat tala om åkarnas avtal. Vi jobbar för att nå upp det till en högre nivå, säger åkarnas representant Evelina Settlin.

”Otroligt viktigt”

Flera av landslagets åkare betonar för Sportbladet vikten av bidraget.

– Det betyder mycket. Ser jag till mig själv så är väl i år första året jag börjat tjäna prispengar. Man måste ju upp på pallen eller i närheten av det för att dra in tillräckligt med prispengar för att kunna leva på skidor. Åkaravtalen är jätteviktiga. Framför allt för de som är på väg upp, säger Oskar Svensson.

– Det är otroligt viktigt. Speciellt när man ska satsa, då krävs det verkligen att det kommer stöttning från förbundet, påpekar Jonna Sundling, som vann dubbla guldmedaljer på VM.

I avtalen ingår även andra delar.

– Åkaravtalet är så mycket mer än bara ersättning. Det reglerar vilka åtagande vi har gentemot förbundet och vilka skyldigheter de har gentemot oss så det är så många bitar som är viktiga att de är klara och tydliga, säger Charlotte Kalla.

Oskar Svensson.
Oskar Svensson.
Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

”Har full förståelse”

En fråga som kommer att diskuteras i den pågående förhandlingen är åkarnas önskemål om att ha fysioterapeuter med på landslagens läger och i samband med tävlingar. Det valde Svenska skidförbundet bort vid flera tillfällen under coronaperioden.

Daniel Fåhraeus kommenterar den pågående förhandlingen i ett mejl till Sportbladet:

– Jag har full förståelse för deras önskemål. Pandemin är långt ifrån över och kommer att påverka alla delar av vår verksamhet ekonomiskt kommande verksamhetsår. Vårt mål är att vara bland de bästa nationerna och vinna medaljer på mästerskap. För att nå det behöver vi använda de resurser vi har för att ge åkarna bästa förutsättningar att prestera – ur såväl tränings-, och tävlingsperspektiv som ur ett ekonomiskt ersättningsperspektiv, skriver han och fortsätter:

– Ambitionen är att fortsätta med bonus för segrar i världscupen, VM och OS.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.