Häckens supportrar kritiska till övertagandet av Göteborgs FC

BK Häcken vill ta över Göteborgs FC och har kallat till ett extra årsmöte för att rösta igenom övertagandet.

Nu är supporterföreningen Getingarna kritiska till klubbens riktning.

– Nu kommer vi ha det viktigaste medlemsmötet sedan klubbens bildande, säger ordföranden Robin Heed till Sportbladet.

BK Häcken meddelade under onsdagen att de kommer kalla till ett extrainkallat årsmötet för att rösta igenom ett övertagande av damallsvenska Göteborgs FC, vilket Sportbladet avslöjade.

Den 27 januari kommer medlemmarna digitalt kunna rösta ja eller nej till förslaget, som BK Häckens ordförande Anders Billström anser vore det bästa för både klubben och för Göteborgsfotbollen i stort.

Men det är inte alla med sympati för Häcken som håller med.

– Det är många olika aspekter. Häcken har alltid gått sin egna väg och stått upp för föreningsdemokrati och man har byggt upp en organisation sedan vi skapades helt organiskt. Nu ska vi gå in och försöka rädda en klubb som varit i spillror under ganska lång tid och som drivet av ett kapitalistiskt intresse. Det är inte det charmigaste, kan jag säga, säger Robin Heed, ordförande i supporterklubben Getingarna, till Sportbladet.

Problem med styrelsen

Getingarna är starkt kritiska till och känner en oro inför klubbens riktning att ta upp Göteborg FC i sin verksamhet. Nu uppmanar de alla medlemmar att rösta under årsmötet. Heed är dock tydlig med att han och supporterföreningen inte vill vara någon megafon för alla medlemmar – utan det viktigaste är att rösta.

– Vi har under de här veckorna haft långa diskussioner i vår styrelse (Getingarna) hur vi ska bemöta det här. Det är inte det enklaste. Det är kanske mer frågor än klarhet inför medlemsmötet om två veckor. Det kommer säkert vara pågående diskussioner tills dess. Jag hoppas verkligen på medlemsmötet att styrelsen i Häcken förklarar lite hur man ska kunna ta upp GFC i Häcken. Det är framförallt styrelsen i GFC som jag är väldigt negativt inställd till, med tanke på hur misskött den så kallade föreningen bedrivits de senaste åren, fortsätter Heed.

Är det just problemet med styrelsen eller att man köper sig en plats i finrummet som skaver mest?

– Det där sticker så klart både i öron och ögon på alla sätt när klubben kan få en sådan stämpel att vi köper oss till första guldet. Men jag ser nog inte det som kanske det största orosmomentet. Nu kommer vi ha det viktigaste medlemsmötet sedan klubbens bildande, som var 1940, i den här frågan om hur vi ska gå vidare.

Hoppas på stort intresse

Så sent som för ett år sedan genomgick Malmö FF en liknande process när deras medlemmar fick rösta om ett övertagande av elitklubben Limhamn/Bunkeflo. Där blev det ett ganska enhälligt nej.

För ett år sedan samlade Häcken 54 medlemmar på det ordinarie årsmötet. Heed hoppas på stort intresse nu.

– Jag hoppas verkligen det är många supportrar som kommer. Det är den uppmaningen vi gör. Vi behöver gå dit och få vår röst hörd, så klubben förstår var vi står och att vi är kritiska och oroliga.

Spelarna i Kopparbergs Göteborg har förståelse för fansens reaktion.

– De har ju sina principer så jag fattar att det blir en diskussion, säger Elin Rubensson, mittfältare.

– Man förstår dom. Det är inte första gången det varit prat om att en herrklubb ska ta över. Jag förstår de som känner att det ska ske på ett organiskt sätt. Men det kanske är annorlunda nu när det handlar om att dom eller ingenting alls, när det handlar om att rädda kvar oss i damallsvenskan. Jag hoppas att de kan väga in de tankarna också, säger Pauline Hammarlund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.