Överlevde ett skott i huvudet – väntade på hjälp i 20 timmar

Drew Robinson fortsätter karriären

Skärmdumpar från ESPN:s dokumentär ”Alive” om Drew Robinsons historia.
Skärmdumpar från ESPN:s dokumentär ”Alive” om Drew Robinsons historia.

Klockan har hunnit bli kväll hemma i Las Vegas när Drew Robinson, 28, bestämt sig.

Han sträcker sig över soffbordet, fattar tag i revolvern, osäkrar hanen och trycker den sedan mot tinningen.

Ett par sekunder senare går skottet av.

Livet som idrottsstjärna blev Drew Robinsons mardröm. Tanken av en fasad med perfektion fick honom att gå in i en depression som eskalerade när MLB-säsongen, Major League Baseball, den 12 mars blev uppskjuten.

28-åringen, som spelar baseball för San Francisco Giants, tvingades då återvända hem till sitt tomma hus i Las Vegas – till ensamhet.

En vecka senare gick Drew till en vapenbutik för att köpa ett vapen.

Sedan gick veckorna i ett nedstängt USA där han egentligen aldrig lämnade huset.

Den 16 april 2020 hade Drew Robinson bestämt sig. Han hade tillbringat en månad ensam i sitt hus, begränsad av coronapandemin och karantän. Han hatade sitt liv och hade nu tänkt att avsluta det.

Väntade i 20 timmar på hjälp

I en dokumentär på ESPN berättar 28-åringen hur han gick till väga.

”Jag hoppas så småningom att ni kommer att inse att ingen kunde ha sett det här eller förhindrat det, eftersom jag verkligen försökt dölja det. Det är inte någon annans fel”, skrev han i självmordsbrevet till sina nära och kära.

Robinson tog fram sin inköpta revolver, satte den mot tinningen och fyrade av.

Tanken var att skottet skulle avsluta hans liv. I stället tog det honom 20 timmar att inse att det var början på något nytt.

Drew Robinson under en match i augusti 2017.
Drew Robinson under en match i augusti 2017.

En stund senare vaknade han till och såg blodet på golvet. Smärtan kände Robinson först när han skulle duscha.

Dagen efter klev Drew upp och ringde nödsamtalet för att få en ambulans till sitt hem. När polisen kom till platsen blev Robinson utfrågad varför han gjorde det.

”Eftersom jag hatar mig själv”, ska baseballspelaren ha svarat.

Fortsätter karriären

Under månaderna som följde började Robinson prata om sina psykiska problem. 28-åringen har bestämt sig för att han ville leva och dessutom prata om psykisk ohälsa och självmordstankar.

– Jag skulle gå igenom det. Jag ska hjälpa människor att komma igenom motgångar som inte verkar gå att besegra. Det var tänkt att det här skulle hända. Det finns inget annat svar. Det var tänkt att hända. Jag är fri nu. Jag sköt mig själv, men jag dödade mitt ego, säger Robinson i ESPN-dokumentären.

Han höll även ett tal inför sina San Francisco Giants-lagkamrater ett par månader senare.

– Jag minns att jag hade den här tanken i mitt huvud: ”Det är den tuffaste killen jag någonsin har träffat. Inte bara fysiskt utan mentalt och hur modig han är som gör vad han gör”, säger Giants outfielder Alex Dickerson.

Kulan skadade Robinsons högra öga så pass allvarligt att det inte kommer gå att åtgärda. Skadan var mirakulöst nog trots allt inte en karriärdödare.

Robinson har så småningom återupptagit sin basebollträning och San Francisco har skrivit på ett nytt avtal med 28-åringen, som innebär att han är inbjuden till träningslägret senare den här månaden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN