Beskedet från Danmark: ”Behandlingen räddade Eriksen”

Christian Eriksen, 29, segnade ner i gräset och fick blixtsnabb vård på planen.

Det kan ha räddat hans liv.

– Han fick hjärtmassage på planen och lyckligtvis var han vid medvetande innan han lämnade arenan, säger Peter Möller, generalsekreterare på DBU, till BT.

Det var i den 43:e minuten som Christian Eriksen plötsligt föll till gräset på offensiv planhalva.

Omgående var medspelare framme hos honom och de förstod direkt att något var fel. Spelarna gestikulerade för att få in medicinsk personal så snabbt som möjligt.

Blixtsnabb behandling

Hjälpen kom snabbt och samtidigt som chockerade spelare bildade en mur runt 29-åringen jobbade läkarna febrilt i åtskilliga minuter innan Eriksen till slut kunde bäras ut på bår och vidare till ambulans för att föras till Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Han fick hjärtmassage på planen och lyckligtvis var han vid medvetande innan han lämnade arenan. Han är på Rigshospitalet för ytterligare undersökningar, säger Peter Möller, generalsekreterare på DBU, till danska BT.

– Han fick blixtsnabb behandling här inne, och det räddade Christian, tillägger han.

Landslagsläkaren Morten Boesen var en av de första som var framme hos Eriksen på planen.

– När jag kom dit låg han på sidan och andades. Men ganska snabbt förändrades läget och sedan påbörjade vi livräddande hjärtbehandling. Det var fantastisk snabb hjälp från arenaläkaren och resten av räddningspersonalen. Vi fick tillbaka Christian innan han fördes vidare till sjukhus. Han pratade med mig innan han åkte iväg, säger Boesen till Ekstrabladet.

Mats Börjesson är läkare för det svenska damlandslaget. Han menar, likt Möller och Boesen, att man verkar ha agerat snabbt på innerplan.

– I det läget så ska man kanske inte i detalj kommentera i enskilda fall men det såg ju ut som han var medvetslös och det såg ut som det kunde vara hjärtstillestånd, absolut. Man brukar säga det att man vill komma igång med hjärt-lungräddning inom någon minut. Och sen att man får igång hjärtstartare om man har den på plats efter tre minuter. Och det verkar man ha lyckats med här.

”God prognos”

Börjesson fortsätter:

– Sen hur det påverkar idrottandet i fortsättningen beror ju på hur vilken sjukdom man då kan ha som bakomliggande orsak. Och det tar ju säkert mycket längre tid innan man får reda på det nu. Något är det ju. Man får ju inte bara detta hur som helst utan något bakomliggande.

Matchen återupptogs två timmar senare efter att Eriksen, som efter omständigheterna mår bra, hade pratat via FaceTime med sina lagkamrater och tyckt att de skulle spela klart.

Finland vann med 1–0 efter att Joel Pohjanpalo blivit matchens enda målskytt.

Läs mer om Christian Eriksen

Christian Eriksen kollapsade på planen
Blixtbeslutet räddade Christian Eriksens liv
Nya uppgifter om Eriksen: ”Jag mår fint”
Simon Kjaer hyllas efter fina bilderna – tröstade Eriksens fru
Lagkamraten bryter tystnaden – berättar om skräcken
Leifby: Eländig uselt, TV4

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare


Skaffa unika Sverige-tröjan från Sportbladet – först till kvarn

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.