Ny show av Hellner – tog åttonde raka

Publicerad 2017-02-05

SÖDERHAMN/STOCKHOLM. Ett lugnt lopp hela vägen och sedan en spurtexplosion gav Marcus Hellner åttonde raka skiathlon-guldet på SM.

Men också ett bra test inför VM.

– Avslutningen är lik Lathis så det var bra att få öva på det, säger Hellner.

Sista tävlingen för längdherrarna på SM-veckan.

Då var Marcus Hellner i en helt egen klass.

Efter att ha legat med i fältet hela vägen utan att förta sig blixtrade han till uppför sista backen och säkrade åttonde raka på guldet distansen och hans 13:e individuella SM-guld i karriären.

– Det kändes helt okej. Det var inget superbra lopp, men det är svårt att värdera när det går lugnt hela tiden, säger han.

”Ville ladda på för en spurt”

Anledningen till att Hellner inte ökade farten tidigare var att han ville ha ett genrep inför VM som på många sätt liknar avslutningen i Söderhamn.

– Jag ville ladda på för en spurt och känna på det. Avslutningen är lik Lahtis med en brantare backe, ett lätt parti och sedan en rejäl utför in mot stadion. Det är likt som det är här och det är bra att få öva på den, säger Hellner.

Svarade det som du vill när du ryckte?

– Ja hyfsat. Det är klart att det inte är på samma sätt på världscupen eller VM. Då blir det mycket en kamp om positioner och vem som har dagen, säger Hellner som är nöjd med läget inför VM. Eller som Hellner väljer att uttrycka det:

– Det finns inget som talar för att det ska gå riktigt dåligt, utan formen är snarare i stigande.

Södergren tackades av

Jens Burman var tvåa och Anders Svanebo knep bronset, fyra sekunder efter Hellner.

Noterbart är att Anders Södergren körde in som åtta i sitt sista SM på hemmaplan trots ett litet fall i sista uppförsbacken.

OS-hjälten gick upp i ledning med fem kilometer kvar, men orkade inte på slutet.

– Ett stort tack för allt stöd, säger 39-åringen, innan han möts av rungande applåder.