Succén fortsätter: JVM-silver till Ebba

SPORTBLADET

Aldrig har Ebba Andersson varit så trött.

Men 19-åringen kramade ur sina sista krafter och vann JVM-silver i skiathlon.

– På upploppet kändes som att mållinjen aldrig kom och när den gjorde det var det så skönt att få lägga sig ner, säger hon.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ebba Andersson poserar med svenska flaggan efter silvret.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Dyvik.

Om Charlotte Kalla får välja tar en tonåring plats i VM-stafetten i Lahtis i början av mars. Så bra är Ebba Andersson, anser hon.

Efter två starter i JVM i Park City, USA, är det lätt att förstå Kallas entusiasm.

Åkaren från Sollefteå vann i onsdags fem kilometer fristil med 14 sekunders marginal till norska silvermedaljören Marte Mählum Johansen. I fredagens skiathlon drog duon upp farten från start och bröt sig – tillsammans med amerikanskan Katharine Ogden – loss från klungan.

JVM – en medaljsuccé

Två kilometer från mål släppte Ogden. Vad som återstod var en svensknorsk duell om guldet.

Där var Johansen starkast. Norskan ryckte sig loss i sista klättringen och Ebba Andersson mäktade inte svara, men svenskan skejtade i mål som lycklig och utpumpad silvermedaljör.

– Just nu är jag väldigt trött. Det var det tufft race, säger Ebba efteråt.

Hur nära var det att du skakade av dig norskan?

– Vid några tillfällen ropade ledarna att hon höll på att släppa och att jag fick några meter. Men jag är jätteglad att det räckte till silver.

Hur mådde kroppen vid målgången?

– På upploppet kändes som att mållinjen aldrig kom och när den gjorde det var det så skönt att få lägga sig ner. Det var länge sedan jag var så trött.

”Positivt för framtiden”

Det pågående mästerskapet har varit en veritabel succé för de svenska damerna. Utöver Ebba Anderssons triumfer har Anna Dyvik två guld och Maja Dahlqvist ett brons i U23-klassen, som i morgon avslutar med skiathlon.

Efter helgen tar förbundskapten Rikard Grip ut den svenska truppen till senior-VM i Lahtis. Mycket talar för att både Dyvik och Andersson är med där.

Ebba ödslar ingen energi på att grubbla över uttagningen, men summerar sina och Dyviks framgångar i en mening som är svår att bestrida:

– Det känns positivt inför framtiden.