SOK:s ordförande Mats Årjes åtalas för sexuellt ofredande

Mats Årjes.
Mats Årjes.

Mats Årjes, ordförande för Sveriges olympiska kommitté, tar en paus från sitt uppdrag.

Han står åtalad för sexuellt ofredande.

– Jag känner mig fullständigt oskyldig, säger Årjes till SVT.

I somras ska SOK:s ordförande Mats Årjes enligt stämningsansökan ha suttit på ett tåg tillsammans med en kvinna och lagt en hand på hennes lår.

Detta, i kombination med ”ord med sexuell innebörd”, gör nu att han åtalas för sexuellt ofredande vid Falu tingsrätt enligt Expressen.

– Jag känner mig fullständigt oskyldig och jag känner mig bedrövad, det är en situation som man aldrig trodde att man skulle komma i närheten av, säger Mats Årjes till SVT.

Paus från uppdraget

Han informerades om åtalet under måndagen och har nu ”klivit åt sidan” från sin roll som ordförande i SOK under rättsprocessen.

– Jag stiger åt sidan från de uppdrag som jag har, och det är på eget initiativ och det gör jag omedelbart. Det finns inget annat alternativ tills den här processen är avslutad. Jag kommer inte delta i några styrelsemöten eller något sådant, säger han till SVT.

Mats Årjes sitter även i styrelsen för Internationella skidförbundet, Fis, och har tidigare varit vd för det börsnoterade aktiebolaget Skistar.

”Sorglig händelse”

Mats Årjes företräds av kändisadvokaten Henrik Olsson Lilja.

– Det här är en sorglig händelse där det finns andra motiv bakom. Tyvärr har det här gått till domstol. Nu får vi pröva detta. Men jag har inga närmare detaljer att lämna. Detta är väldigt bekymmersamt, säger Olsson Lilja till Expressen.

Sportbladet söker Mats Årjes.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.