Monsterhoppet – av svenske talangen

Foto: Bildbyrån

avKristoffer Bergström, Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

Thobias Nilsson Montler är den yngste svensken någonsin att hoppa över åtta meter.

21-åringens 8,04 i en tävling i Jacksonville, Florida är världens fjärde längsta längdhopp i år.

– Det kändes som en dröm, säger han till Sportbladet.

Stavhopparen Armand Duplantis är inte den enda friidrottstalangen som hävdar sig i världstoppen. På en tävling i Florida under lördagen drog den skånske längdhopparen Thobias Nilsson Montler till med ett hopp på 8,04 – 31 centimeter längre än hans förra personliga rekord.

”Som en perfekt volley”

Tidigare hade bara fyra svenska längdhoppare nått åttametersgränsen, varav Mattias Sunneborn varit yngst med sina 22 år. När Sportbladet når 21-årige Nilsson Montler har han svårt att ta in vad som har hänt.

– Jag har haft extrema svårigheter att träffa plankan, men den här gången var det något... Allt satt perfekt. Det var som en perfekt volleyträff i fotboll, allt kändes så jäkla bra.

Malmö AI-killen pluggar sedan årsskiftet vid Keiser University i Florida. Han hade före segern i lördagens tävling som största merit att ha blivit åtta i junior-VM.

Men efter rekordhoppet berättar han att det var nära att han inte ens hade fullföljt tävlingen.

– I tredje omgången hoppade jag 7,83. Det var nytt pers så jag tänkte sluta där eftersom jag ändå inte hade tränat så mycket. Men jag sa till min tränare: ett hopp till!

”Träffen kom i dag”

21-åringen trampade över, men landade runt åtta meter. Den gången var det tränaren Marc Small som krävde ett hopp till.

– Då släppte allting, säger Nilsson Montler.

Hur reagerade du när du såg siffrorna?

– Det är inga siffror utan de skriker ut resultatet. Tränaren fick spel. Jag fick lika mycket spel. Jag sprang och kollade att vinden var tillåten och den var 1,6.

Hur känns det att vara den yngste svensken över åtta meter?

– Det är fantastiskt roligt. Jag har haft så många kompisar och tränare som frågat när träffen ska komma. Det blev i dag.

Vad har du för mål med säsongen?

– Förut var det att kvala till junior-EM. Den gränsen var på 7.60. Jag har inte hunnit sätta upp ett nytt mål, men gränsen till VM är 8.15, så jag kanske borde sätta det som mål.

Vilka reaktioner har du fått ikväll?

– Peter Häggström (tidigare längdhoppare) har skrivit. Michel Tornéus skrev ”grattis!” på videon som jag la ut på hoppet. Han är min idol sedan jag varit liten, nu känns det skitkul att kanske kunna ge honom lite motstånd på SM.

Vad fick du för pris när du vann tävlingen?

– Man får inga pris. Det blev en liten klapp på axeln av tränaren och inte mycket mer än det.

ARTIKELN HANDLAR OM