Stina Nilsson: ”Extremt nervösa minuter”

Foto: NRK
SPORTBLADET

Stina Nilsson krossade fältet i Drammen.

Men efter loppet var det nära att hon blev av med segern – för att ha brutit mot en nyinsatt regel om stakförbud.

– Det var extremt nervösa minuter, säger hon till NRK.

Stina Nilsson avgjorde sprinten i Drammen med ett oväntat ryck på toppen av banans längsta backe.

– Det är ett annorlunda sätt jag vinner på, jag brukar inte vara den som rycker mitt i banan spontant så. Men jag fick en bra känsla och tänkte att jag går för det, säger Nilsson till Radiosporten.

Men samma ryck höll faktiskt på att kosta svenskan sin femte seger – i efterhand. Vid dagens tävlingar var det nämligen premiär för stakfria zoner i världscupen. Och det var precis i en sådan zon som Nilsson gjorde rycket, först med kraftfulla diagonaltag och sedan med två, förbjudna, staktag genom en kurva innan hon fortsatte att diagonala.

”En läxa för mig”

Stakningen uppmärksammades av bandomare och Nilsson kallades in till juryn på förhör.

– Det var extremt nervösa minuter, säger hon.

Men Nilsson klarade sig undan med en varning. Tävlingschefen Pierre Mignerey förklarar varför för NRK:

– Det är en läroprocess där vi måste lära alla åkarna om zonerna. Därför har vi bestämt oss för att ge en varning, säger han.

”Trodde att Maiken skulle vinna cupen”

Själv räknade Nilsson med att de nya reglerna inte skulle påverka henne då det var partier där hon normalt sett åker diagonalåkning.

– Jag fick mig en varning och en riktig läxa, nu vet jag att jag kan bli diskad för det, säger Nilsson till Dagbladet.

Damtränaren Johan Granath var med på mötet med juryn.

– Det är klart man blir orolig när man hamnar hos juryn, man vet aldrig vad som händer.

Granath var också med och tog beslut om de stakfria zonerna på lagledarmötet. Han välkomnar testet men menar att det kanske kom lite för tätt inpå tävlingen.

– I grund och botten tycker vi det är en jättebra idé, men sen kanske man måste jobba lite mer med exakt var zonerna ska vara. Nu blev det bestämt två timmar före loppet, säger han.

”Kan lösa det utan att ramla”

Segern ger Stina Nilsson 100 poäng i sprintcupen samtidigt som ledarinnan Falla kammar noll. Det gör att det finns en teoretisk chans att gå om i sista världscuptävlingen i Kanada. Där står 50 poäng på spel och Stina Nilsson är 42 poäng bakom norskan i nuläget. 

– Jag förväntade mig att Maiken skulle vinna cupen idag. Det är fortfarande spännande att cupen fortfarande lever även om jag inte tror att jag har en chans att gå om, säger Stina Nilsson som njöt av en liten VM-revansch.

– Jag fick en revansch redan på stafetten på VM. Men det var skönt att visa för mig själv att jag kan lösa situationer utan att behöva ramla varje gång, säger Nilsson till Radiosporten.

Bakom Stina Nilsson var också Hanna Falk på pallen som trea och och Ida Ingemarsdotter kom i mål som femma. Falk är nu ny trea i sprintcupen.

– Det har taggat och motiverat mig lite på slutet, att jag har häng på det. Det var riktigt skönt att vara på pallen idag, säger Falk.