Hargin: Det är Matildas smycke som jag bär

Matilda Rapaport omkom efter en lavinolycka i Chile.
Matilda Rapaport omkom efter en lavinolycka i Chile.

ST. MORITZ. Mattias Hargin har haft en speciell säsong efter att hans fru Matilda Rapaport omkom i en lavinolycka i somras.

Nu är han redo för att slåss om medaljerna i VM – och han gör det med Matildas smycke runt halsen.  

– Förhoppningsvis är det lite extra tur i det, säger 31-åringen. 

Mattias Hargin kom till VM med drömmar om medalj. Det blev en direkt i tisdagens lagtävling. Nu hoppas han på en ny i slalomen.

– Jag skulle vilja lämna med medalj. Men med årets resultat och åkning... Det har varit fler som åker betydligt snabbare än en själv. Jag har inte riktigt varit med där uppe konstant. Men det gör det också lite skönt, man är med som en liten joker.

Frun omkom i olycka

Hargin har haft en speciell säsong. I somras vändes livet upp och ner när hans fru Matilda Rapaport omkom i en lavinolycka i Chile. 

Hargin bestämde sig tidigt för att fortsätta med skidåkningen och viljan att vinna har inte försvunnit. 

– Från början kände jag väl att resultat kanske inte spelade lika stor roll, utan mer att det faktiskt skulle vara kul att vara iväg. Jag försökte verkligen ha kul också. Men nu på slutet märker jag också att jag håller på med det här för att jag vill bli så bra som möjligt, så ju bättre det går desto roligare är det. Från början var jag lite rädd att man skulle vara lite likgiltig, men vinnarinstinkten finns kvar ganska samma. 

Hur har du förändrats som skidåkare? 

– Just som skidåkare tror jag inte att jag är så annorlunda, det är mer som person. Jag känner mig mycket starkare. Även fast det är konstigt att säga, men man blir starkare mentalt. Jag hade hoppats att det skulle kunna göra en till en bättre skidåkare, men det väl inte ändrats så. Det är mer att det har varit tufft att ladda om vissa tävlingar. Det har svängt upp och ner hur man mår, så jag är väldigt glad att det har funkat. 

”Bär Matildas smycke”

Lagkompisarna i det svenska landslaget har varit en stor anledning till att säsongen har flutit på så bra som den gjort för Hargin. 

– Det känns som att man går in i en bubbla när man åker iväg, det är därför jag inte har orkat vara iväg så långa perioder. Det är skönt att komma hem också så man får släppa och slappna av lite, men generellt har det funkat förvånansvärt bra. Det är väl för att man trivs med gänget man är iväg med och känner sig ganska hemma och trygg i den miljön framför allt. 

Matilda finns också hela tiden med Hargin. När han står på start i VM gör han det med hennes halsband.

– Det är Matildas smycke som jag har med och bär med mig. Förhoppningsvis är det lite extra tur i det, säger Hargin till Sportbladet.
Inför slalomen berättade han historien bakom på sin blogg.

”Hon har fått det av sin farfar som var en av hennes största förebilder och även min, han är en sjukt fin och stark person. Så för mig har det gett mycket kraft längs vägen, och när jag jag tvekat har jag bara kunnat krama om det och känt mig tryggare på något vis.”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.