”Jag har kört bil ­sedan jag var fem”

Oliver Solberg, 15, tvingas åka till Lettland för att tävla

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: Foto: Raimonds Volonts
Oliver Solberg får inte delta i rallytävlingar i Sverige förrän han fyllt 16. Därför åker talangen till Lettland för att tävla.

Han har inget körkort. Han är för ung.

Han har inte heller någon svensk rallylicens. Han är för ung.

Därför reser Oliver Solberg till Lettland för att tävla.

– Jag vill bli världsmästare en dag, säger 15-åringen.

Mamma Pernilla var en framgångsrik rallyförare och pappa Petter har vunnit VM – inte en utan tre gånger. Petter Solberg är den ­enda bilföraren som vunnit VM-titeln i två olika discipliner, en gång i WRC och två gånger i rallycross. Han kör årets VM i rallycross med ­fabriksstöd och satsar vidare mot en fjärde VM-titel.

Nu väljer Oliver att göra en satsning mot rally-VM.

– Jag har kört bil sedan jag var fem, det är inget konstigt inom motorsporten. Sedan testade jag crosskart 2009, men nu är det egentligen första gången som jag kör rally, berättar Oliver för Sportbladet.

– Jag tycker att rallycross är kul, men när jag testade ­rally så kände jag att det var mycket roligare. Det går fortare och allt hänger bara på dig, din kartläsare och er prestation. Det är det jag vill göra.

Får inte tävla i Sverige

Nu kombinerar han skolan hemma i Värmland med crosscart och rally, men eftersom han inte har fyllt 16 år får han inte delta i några rallytävlingar i Sverige. Han är för ung för att ta den licens som krävs och därför tävlar han i Lettland, där en förare behöver vara 14 år för att få licens. Den vägen har den finländske talangen Kalle Rovanpära, son till den förre WRC-föraren Harri, gått. 16-åringen har vunnit mästerskapet i Lettland och nu tävlar han framgångsrikt i det finländska mästerskapet.

– Ju tidigare du börjar desto bättre blir du. Vi har planerat in sju rallytävlingar under året, två på snö och resten på grus. Tanken är att jag ska ­köra hela mästerskapet där, säger Oliver Solberg.

– Jag fyller 16 i september och förhoppningen är att vi ska köra hela SM nästa år, då ska jag ha min licens. Tanken är att jag ska lära mig grunderna i Lettland.

”Vill nå WRC en dag”

Han var bara två år när pappa var världens bästa ­rallyförare 2003, men han tillbringade en stor del av sin barndom i depån och vid olika specialsträckor för att ­heja på sina föräldrar. I den världen trivs han och där vill han också stanna.

– Jag minns mycket från de sista åren när pappa körde med Subaru. Det var 2008. Jag var med under nästan varje VM-deltävling och tittade. Jag gillade att se pappa köra, men även Colin McRae, säger Oliver Solberg och hyllar den tidigare mästaren som avled i en helikopterkrasch 2007.

– Båda två var allround och körde bra oavsett underlag. De inspirerar mig.

Sverige har inte haft en WRC-förare sedan 2008 och inte vunnit någon VM-titel i klassen sedan 1984. Vad är ditt mål?

– Jag vill nå WRC en dag. Det är mitt mål och för att lyckas med det måste vi gå steg för steg. Detta är en bra start och sedan får jag flytta mitt tävlande till Sverige när jag kan ta den licensen, men jag måste fylla år först, säger han.

– Än så länge är detta en bra lösning.

Men han vill betydligt mer än så. Han vill bli minst lika bra som sin far och vinna VM-titeln i rally.


ANNAS MOTORLISTA

POLE POSITION

1 Lewis Hamilton

Mercedes har dominerat F1 och efter de första varven på banan är Hamilton nöjd.

– Det är ett monster, den mest detaljerade F1:a som jag har kört.

I morgon visar bland annat Red Bull upp sin bil för första gången och den 26 mars startar VM-säsongen.

2 Sebastian Vettel

Varken han eller Kimi Räikkönen vann något lopp i fjol, men i år vill Ferrari utmana Mercedes. I går presenterades bilen och den överraskade med en rejäl vit T-formad fena bakom cockpit.

3 PG Andersson

Trots en gammal bil är han favorit när Östersund Winter Rally avgörs i dag. Rekordmånga ekipage, 87, deltar i den andra av årets sex SM-deltävlingar.

4 Marcus Ericsson

Hans Sauber var först med att presentera bilen. På måndag inleds försäsongstesterna i Barcelona. Teamen har totalt åtta dagar på sig.

5 Kevin Hansen

nI fjol valdes han till årets nykomling och vann EM i rallycross. I år får han plats i Peugeot Hansen VM-team intill storebror Timmy och Sebastien Loeb.

6 Pontus Tidemand

Han imponerade i Rally Sweden och får fortsatt förtroende. Tillsammans med Jonas Andersson kör han VM-deltävlingen i Mexiko.  För Tidemand är det debut, men Andersson har kört tävlingen – som ­avgörs på grus och hög höjd – vid flera tillfällen tidigare.

7 Mattias Ekström

Det blir tre RX-bilar i VM för EKS, världsmästaren Ekström och Topi Heikkinen får sällskap av lettländaren Reinis Nitiss.

8 Olle Åhnström

98-åringen visar att motorsport passar alla – oavsett ålder. Han kör en uppvisning över fyra varv i samband SM-finalen i isracing som avgörs i Hallstavik i morgon.

9 Fredrik Åhlin

Tillsammans med Skoda gör han en satsning på det brittiska mästerskapet, förhoppningen är att även köra någon deltävling i SM.

10 Rospiggarna

Speedwayföreningen gör en satsning på isracing.­ Målsättningen är att ha ett serielag nästa år.

MOTORSTOPP

Felix Rosenqvist

Trassel i samband med bilbytet gjorde att svensken inte nådde den placering han hoppats på när Formula E gästade Argentina. Han tog en poäng för snabbaste varvet, men tappade en placering i mästerskapet och är nu femma.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rallycross

Mercedes