”Calle gör de största taktiska fel som skett”

Foto: Matthias Hangst / Getty Images Europe
SPORTBLADET

LAHTIS. Petter Northug slog ut Calle Halfvarsson ur semifinalen. 

Sedan sågade han återigen svensken. 

– Calle Halfvarsson gör det största taktiska fel som har skett i en sprint-semifinal igen, säger norrmannen.

Petter Northug har haft en tung säsong. Men i VM-sprinten tog han sig hela vägen till final. Där tog det dock stopp. 

Norrmannen missade medalj och slutade femma. Northug har kritiserat Calle Halfvarsson flera gånger under veckan och i semifinalen möttes de. 

Northug slutade fyra och gick vidare på tid medan Halfvarsson blev femma och åkte ut. 

– Calle Halfvarsson gör det största taktiska felen som har skett i en sprint-semifinal igen i mästerskap, säger Northug som inte var speciellt imponerad av den svenska insatsen överlag. 

– Det hade inte kunnat hoppas på något mer. Jag är mer än överraskad över den här starten. Westberg gjorde en fantastiskt bra prolog, jag hade inte trott att han skulle vara topp 35. Oskar Svensson hann faktiskt med till sista backen, jag trodde att han skulle släppa i första så det är bara att hissa flaggan.

”Ska vara där med geväret på ryggen”

Northug sa upp sin plats i den norska truppen inför mästerskapet och kör därför bara sprinten och femmilen som han har friplats till i form av världsmästare. 

Men nu börjar han ångra att han inte kan ställa upp i stafetten.

– Finn Hågen måste bli sjuk om jag ska in i truppen för jag vill inte ta platsen från honom. Men så fort han blir sjuk ska jag vara där med geväret på ryggen, säger han.

Så vi kanske få ser dig i stafetten mot Sverige ändå?

– Jag hoppas det. Det hade varit kul att gå ifrån Calle (Halfvarsson) en gång till i detta mästerskapet. Jag är inte helt nöjd med en gång. Jag har 1–0, men skulle gärna ha 2–0 eller 3–0 för att vara nöjd.

Halfvarsson var betydligt mer imponerad av Northug än tvärtom.

– Han slår mig och åker om mig i sista backen. Jag är faktiskt imponerad för jag trodde absolut inte att han skulle vara med och slåss. Det är sjukt, säger han.

Northug lämnar nu VM för att åka hem och träna inför nästa söndags femmil.

ARTIKELN HANDLAR OM