Västerås SK Bandy

Malin Persson hoppas på guld – och en mer jämställd sport

Av: 

Elin Öhlund Svensson

Malin Persson plockar ner bollen.
Malin Persson plockar ner bollen.

SPORTBLADET

Västerås damsatsning har gett resultat direkt – på lördag är de i SM–final mot Kareby på Tele2 Arena.

För landslagsspelaren Malin Persson, 22 år, betyder det mycket på flera sätt.

– Det känns som att det går åt rätt håll, att vi får mer uppmärksamhet och bättre förutsättningar. Att vi redan är i final visar vilken skillnad det gör, säger hon.

Landslagsspelaren och målsprutan Malin Persson, 22 år, gick till Västerås från Söråker efter förra säsongen.

Anledningarna?

Västerås har en hall – och de satsade mot ett SM–guld.

Hade du kunnat tro att ni redan i år skulle vara med och slåss om guldet?

– Det klart att jag hade en förhoppning om det. Vi har många bra spelare och vi har gjort det väldigt bra, men det är svårt ibland att få ihop laget när det kommer många nya, säger Persson.

Tvåa i skytteligan

Hur tycker du att ni har lyckats med det?

– Det blir bättre och bättre hela tiden. Vi har väldigt roligt tillsammans men spelet är upp och ner. Stundtals riktigt bra men vi har svårt att hålla i det en hel match.

För egen del har det gått väldigt bra. Hon är en av tre som är nominerade till årets spelare och med sina 19 fullträffar blev hon delad tvåa i skytteligan.

– Jag känner verkligen att det var rätt beslut att komma hit, det har gått bra och varit kul att vara med från början i en ny satsning.

Seriens två klart bästa lag

Finalmotståndet Kareby har varit elitseriens giganter tidigare säsonger men i år har det varit riktigt jämnt mellan lagen. Västerås har vunnit två av mötena och Kareby ett.

– Kareby är ju klara favoriter ändå, vi vann när det var sämre is där det var mer kriga. Kareby har en otrolig fart och deras spel är klart bäst i elitserien. Så vi har ingen press alls, utan vi ska bara ut och köra och försöka att inte ge Kareby tid eller rum att få ut allt de har.

Likställdes med J20

Västerås bestämde efter förra säsongen att likställa damlaget med herrarnas J20 för att ta ett till steg i satsningen på damsidan.

Hur tycker du att ni har blivit prioriterade?

– Det har väl varit sådär innan under säsongen men efter att herrarna åkte ur känner man mer stöd. Det är svårt när man har ett så bra herrlag, men förhoppningsvis kan våra framgångar göra att det fortsätter åt rätt håll. Vi är redan med och slåss om ett guld så satsningen har ju verkligen gett resultat direkt. Det kan göra att fler kommer på matcherna och att sponsorer vill stötta oss.

Förändringen kan inte bara komma från ett håll?

– Nej, det måste ske ett lyft på alla håll. Vi behöver mer publik, mer utrymme i media och mer resurser för att fortsätta utvecklas. Men uppmärksamheten nu tror jag gör mycket.

”Dambandyn har utvecklats enormt”

Västerås tränare Johan Hedfors har tränat laget i elva år. Att damlaget likställdes med herrarnas J20 i våras menar han var ett viktigt steg.

– Ett damlag kan inte jämföras med ett A-herrlag där det är flera tusen på läktarna. Men med det här satte vi ner foten och bestämde vart vi ska ligga för att kunna satsa framåt med damlaget. Nu har de samma förutsättningar till istider och samma budget som J20. De får all utrustning utom skridskor och de får milersättning för resor till och från träningar, säger han.

Han poängterar att det måste satsas mer på att få yngre tjejer att dels börja spela bandy men också trivas och vilja stanna kvar inom sporten längre. Västerås satsning på flickverksamhet har resulterat i att klubben nu har totalt 120 flick– och damspelare.

– När flickor och pojkar börjar spela måste de få samma förutsättningar, det ska inte finnas någon skillnad. Barnen ska ha samma rätt till bra tider, träningar och vara lika prioriterade. Så är det med all sport, för att bredda verksamheten måste det börja där.

Hur bra tycker du att dambandyn i Sverige har varit i år?

– Dambandyn har utvecklats enormt bara de senaste två–tre åren och så bra som den är nu har den aldrig varit i närheten av. Elitserien har varit otroligt jämn, det har inte funnits någon slagpåse utan alla lag har bjudit på hårt motstånd. Nu kommer två till bra lag upp som kommer att göra det ännu jämnare nästa år.

SM-final damer: Västerås–Kareby 11.00 lördag.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Höör HK 65 – handbollens nya stormakt

ÄMNEN I ARTIKELN

Västerås SK Bandy

Bandy

Elitserien i bandy damer