Guldhjälten om sjukdomen: ”Ett svart hål”

Sara McManus tog OS-guld med Lag Hasselborg i Pyeongchang.

Nu berättar hon om sjukdomen som fick henne att krascha totalt efter mästerskapet.

– Det var verkligen bara som ett svart hål, säger McManus till Gefle Dagblad.

Sara McManus tog OS-guld med Lag Hasselborg i Pyeongchang.
Sara McManus tog OS-guld med Lag Hasselborg i Pyeongchang.

Lag Hasselborg tog OS-guld i Pyeongchang 2018. Men tiden innan och efter har varit enkel för Sara McManus.

Inför säsongen började hon känna en trötthet hon inte känt tidigare.

– Jag var konstant trött, mådde skitdåligt helt enkelt. Men jag tänkte att, äh, jag är väl bara slut efter säsongen. Men i och med att vi kom med i SOK så fick vi göra olika tester och lämna blodprov, och läkaren ringde upp så fort han fått svaren. "Hur mår du?!" var det första han sa. "Kan du komma in på en gång" sa han sedan, säger McManus till Gefle Dagblad.

”Var ett vrak”

Testerna visade att hon hade en underproduktion i sköldkörteln, så kallad hypotyreos. McManus fick levaxin mot sjukdomen, men det hjälpte in. 

– Jag mådde så dåligt, tränade i princip inget alls den sommaren utan låg mest och sov och fick ingen återhämtning alls. Jag var ett vrak. Men så började säsongen, vi körde på och jag var helt slut, åkte på magsjuka under EM och... jag var sliten och kände bara, nä, jag orkar inte längre. Men på något vis gjorde man det ändå, säger hon och fortsätter: 

– Men efter OS kraschlandade jag, och var tillbaka på samma dåliga värden trots medicinen. Det var verkligen bara som ett svart hål. Levaxinet gav mig ingenting. Jag var nästan... ja, på väg mot deprimerad. Jag kände ingen glädje till nånting, jag kände inte någon längtan att spela en tävling eller att uppleva saker. Jag ville bara ligga och sova.

”Har gjort allt”

Vändningen kom först förra sommaren efter att en kompis till McManus läst en artikel om en maratonlöpare som haft liknande symptom. McManus kontaktade SOK som satte henne i kontakt med en specialistläkare som gav henne en ny medicin.

– Den medicinen har gjort allt för mig. Den är helt enkelt räddningen för mig, säger McManus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.