Fis-basen bemöter kritiken: Tar upp det själv

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

TOBLACH. Kritiken mot upplägget i Tour de Ski är hård.

Pierre Mignerey, Fis tävlingschef, tycker själv att bonussekunderna i sprint bör halveras och är beredd att agera i frågan.

– Om ingen annan lyfter det på vårens möte gör jag det, säger han till Sportbladet.

Två etapper är avklarade, men alla är inte nöjda. Debatten kring bonussekunderna är het i årets Tour de Ski då upplägget skiljer såg åt mot tidigare upplagor.

Till skillnad mot tidigare år delas det inte ut bonustid vid målgång i distansloppen. Det tycker favoriten och distansdrottningen Therese Johaug är fel, då det vid målgång i de två sprintloppen delas ut upp mot 60 sekunder.

– På jaktstart förstår jag att det är fel med bonussekunder och kanske även i en masstart. Men i en individuell start så menar jag att man borde kunna ha bonussekunder, sa Therese Johaug inför tisdagens individuella lopp.

Den ryska tränaren Markus Cramer tycker även han att 60 sekunder till ettan i sprint är för mycket. De 30 främsta som tar sig vidare från kvalet får bonustid.

”Typisk diskussion”

På andra sidan av kritiken står Fis tävlingschef Pierre Mignerey luttrad.

– Det är en typisk diskussion under Tour de Ski. Alla aktiva är intresserade av vad som passar dem bäst..., säger han.

Vad säger du om Johaugs kritik?

– Den som är snabbast är snabbast imorgon. Den åkaren behöver inte 15 extra sekunder, säger han och fortsätter:

– Vi har bonussekunder i sprint för vilket intresse skulle en åkare som Johannes Hösflot Kläbo att köra fyra heat om bara kvaltiden hade räknats för totala ställningen? Vi behöver den fördelningen i sprint, sen är frågan om 60 sekunder är rätt. Personligen tycker jag att 30 sekunder räcker.

Pierre Mignerey.
Foto: BILDBYRÅN
Pierre Mignerey.

Säker på att det tas upp

Pierre Mignerey berättar för Sportbladet att han själv för ett antal år sedan föreslog en ändring.

– Den idén slog inte igenom. Och i de årliga utvärderingarna med åkarna anser de att 60 sekunder är rätt, säger Pierre Mignerey och förklarar sin ståndpunkt:

– Om du behöver vinna med 60 sekunder i ett distanslopp på herrsidan är det en enorm marginal. Inte ens 30 sekunder är lätt att skapa, så jag tycker att det är för många bonussekunder som delas ut i sprint.

Kommer detta tas upp på Fis vårmöte?

– Det är jag säker på, för lyfter ingen annan frågan kommer jag att göra det. Vi har fler nyheter med poängcupen och det här nya bonussystemet så vi behöver utvärdera det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM