Rekordskon förbjuds: Detaljerna är konstiga

Publicerad:

SPORTBLADET

Skon har extremt tjock sula och användes i tidernas första maraton under två timmar.

Nu förbjuds den.

– Det låter rimligt, säger den svenske rekordinnehavaren David Nilsson.

Var går gränsen mellan en bra sko och ett otillåtet hjälpmedel? Det är en fråga du kanske aldrig grubblat över, men nu har internationella friidrottsförbundet WA försökt sig på ett svar.

Att ha tre kolfiberplattor som ska ge extra svikt, som en sorts minikatapulter, är inte tillåtet.

Maxmått på sulan

Skon i fråga tillverkas av Nike och det är svårt att skilja deras marknadsföringstrick från vetenskapliga sanningar. Men modellen med extra tjock sula användes av Eliud Kipchoge i ett slags jippo där kenyanen med god hjälp av harar blev först att kuta 42 kilometer på under två timmar.

WA:s nya förbud innefattar inte Nikes förra modell som bara hade en kolfiberplatta, men reglerar däremot att skor måste ha varit ute på marknaden i minst fyra månader innan de får användas i officiella lopp. Ett maxmått på 40 millimeter sätts också på sulan.

Någon sorts reglering behövdes, menar svenske maratonlöparen David Nilsson, men ser flera brister i skrivelsen. Inte minst i fyramånadersgränsen.

Foto: Thomas Lovelock / TT NYHETSBYRÅN

Slog pers i rekordskon

– Några detaljer känns konstiga. Varje år kommer nya modeller som eliten inte kan använda de fyra första månaderna utan bara de resterande åtta. De får använda fjolårets modell medan motionärerna som ingen diskar kan köra med det nya, säger han.

Nilsson är sponsrad av Nike och har satt två pers (1.02,05 på halvmaraton och 2.10,09 på maraton) i den fortsatt godkända skomodellen, den med en platta. Han är glad att inte den förbjuds.

– Jag var i Japan i söndags och slog pers i den, så jag är glad att den tillåts. Det vore konstigt om mina personbästan vore kvar men ansågs som lite fula, säger han.

Det här är också en teoretisk fråga. Någon sorts regel för sulan och plattorna måste väl finnas?

– Ja, om inte ens tre plattor är tillräckligt, om fem är ännu bättre, ja då låter det rimligt. Nu stoppar man utvecklingen innan vi vet hur långt den kunde ha gått.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN