”Det är nattsvart för svensk del”

OBERSDORF/STOCKHOLM. Jens Burman blev bästa svensk på en

Efter en tung blågul dag får åkarna kritik. 

– Prestationerna är långt ifrån godkända, säger SVT:s expert Anders Blomquist. 

Calle Halfvarsson tvingades lämna återbud till skiahtlonen på grund av magproblem. I hans frånvaro blev Jens Burman 16:e plats den bästa svenska placeringen.

Näst bästa svensk, Daniel Richardsson, hittas först på en 29:e plats. Därefter kom Johan Häggström 39, Oskar Svensson 58:a och Karl-Johan Westberg sist av alla, över tio minuter efter.

”Pekar åt fel håll”

Nu får svenskarna kritik från SVT:s experter.

– Det är nattsvart för svensk del på distans på herrsidan. I alla fall de senaste helgerna, säger Jacob Hård innan Anders Blomquist fyller i: 

– Det pekar verkligen åt fel håll. Vi får se hur skidorna gått. Men prestationerna är långt ifrån godkända. Helt okej lopp av Burman som individ, men som svenskt lag är det dåligt.

Burman, som var 46 sekunder efter segraren, var inte nöjd med sina skidor efter loppet.

– På klassiska var det tungt och dåligt fäste. Tyvärr förstörde det dagen. Jag kan inte bedöma hur de andra har haft det, men jag vet i alla fall vad som gick fel för mig. 

Inte heller Daniel Richardsson, 29:e plats, eller Johan Häggström, 39:a, var nöjda med sina skidor. Båda saknade fäste.

– Det var riktigt dåligt. Det slog om och blev varmare. Jag meddelade det till vallarna men vi hann inte korrigera, säger Richardsson.

När Sportbladet träffade vallachefen Anders Niemi efter loppet förklarade han vad som skett.

– De testade de sista klassiska skidorna 45 minuter före start och alla utom Oskar (Svensson) var nöjda med fästet. Men det blev varmare och varmare hela tiden och blev blankare i spåren än när de testade. Så de kunde haft ett aggressivare valla, säger Anders Niemi.

Även förra helgen i Nove Mesto drabbades herråkarna av vallaproblem, men Anders Niemi drar inga stora växlar av det.

– Det är ingen panik om vi ska ta till stora ord, säger han.

Världscupledaren Alexander Bolsjunov avgjorde loppet i den sista långbacken och tog segern före Simen Hegestad Krüger och Sjur Röthe.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.