Svenska VM-guldmedaljören nära amputation

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Marcus Ericsson/TT

För två år sen behövde han nästan amputera benet.

Nu har thaiboxaren Sanny Dahlbeck gjort comeback i ringen. Knockout direkt.

– Jag vill tillbaka till den nivån jag varit på. Jag vill ta det så långt jag kan, säger han till Expressen.

Sanny Dahlbeck, 28, har både SM- och VM-guld på meritlistan, och är känd som en av Sveriges främsta kampsportare.

I februari 2018 skulle han på thaiboxnings-SM i Lomma försöka ta hem ytterligare ett guld. Han var förhandsfavorit men fick bryta semifinalen på grund av att benbrott.

Några veckor senare åkte han upp till fjällen tillsammans med några kompisar. Sanny kunde självklart inte ge sig ut i skidbackarna med de andra, men han tyckte ändå det var skönt att komma bort lite. Att tänka på andra saker än det brutna benet.

Blodförgiftning

En av dagarna när vännerna var ute i backen började Sanny plötsligt må riktigt dåligt. Hans ben började pulsera och smärtan kröp sig långsamt upp genom kroppen.

Som kampsportare har han blivit tvungen att lära sig bita ihop så trots smärtan valde han att först inte kalla på hjälp. Till slut gick det inte längre, han blev tvungen att ringa 112.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Jag ringde mest dit för att få rådgivning och operatören rekommenderade vårdguiden. Men jag låg och grät av smärta och förklarade hur ont jag hade och hur rädd jag var, så innan vi hann lägga på insåg hon som jag pratade med vilken smärta jag plågades av och skickade i stället en ambulans, säger Sanny till Expressen.

På akuten konstaterades det att Sanny drabbats av en kraftig blodförgiftning, som uppkommit efter hans operation. Hade han inte fått hjälp i tid hade han kunnat tvingats amputera benet.

Lång väg tillbaka

Hemma i Stockholm fick Sanny gå igenom en lång och tuff rehabträning. Men den största utmaningen för honom var det mentala. Efter en sådan motgång är det lätt att hamna i en negativ spiral, och Sanny kände sig mer och mer deprimerad.

Efter att blivit övertalad av en vän valde han till slut att gå till en psykolog.

– Jag fick kontakt med en psykolog och började prata. Det är en väldigt viktig del. Man fattar saker, var man kommer ifrån. Jag har aldrig trott att det varit så avgörande. Man är uppvuxen på det sätt man är, och inse vem man är, säger han.

Den viktigaste lärdomen Sanny bär med sig efter den tuffa tiden är att man ska be om hjälp när det är tufft. Att våga prata om hur man mår och hur man känner. Att kunna stå emot stoltheten som kommer med att vara kampsportare.

Blickar framåt

För drygt två månader sen, den 11 december, gjorde Sanny sin efterlängtade comeback, nästan två år efter benbrottet. Hann vann på knockout i tredje ronden.

– WOW. Bara wow. Ni som känner mig vet hur jag har kämpat. Jag brast ut i gråt när fajten var över och jag har aldrig mått så här bra i mitt liv. Jag önskar att alla, speciellt män, kan släppa ut sina känslor mer, skrev Sanny på sin Instagram efter matchen.

Härnäst siktar Sanny in sig på en gala i Tokyo i mars.

– Jag vill tillbaka till den nivån jag varit på. Jag vill ta det så långt jag kan, avslutar han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN