”Peter är nästan som en del av Eldkvarn”

Plura Jonsson om relationen till damernas förbundskapten

Frontfiguren Plura Jonsson och de andra medlemmarna i Eldkvarn är redo för VM, så LÅT DET RULLA.

De tror på vännen Peter Gerhardsson och det svenska landslaget.

– Han har varit som en del av bandet i många år, så det är väldigt roligt att följa honom, säger 67-åringen till Sportbladet.

När Plura Jonsson svarar i mobiltelefonen har han precis ätit lunch på Tommy Myllymäkis värdshus i Julita utanför Katrineholm. Rockpoeten äger ett hus inte långt därifrån och det är där han repar inför sommarens turné.

Han ger en liverapport genom luren, berättar att han häller upp en kopp kaffe och råkar lyfta en kanna med vatten i sin jakt på en skvätt mjölk. Sedan, när han hittat rätt kärl, söker han sig ut ur lokalen, tänder en cigarett och slår sig ner på en bänk – för att prata fotboll.

”Fick en halmhatt av honom”

Plura förstärker bilden av att förbundskapten Peter Gerhardsson är en av bandets trognaste fans, en musikälskare som alltid är välkommen till logen efter spelningarna.

– Jag fick en gammal halmhatt som ingick i OS-kostymen 1996 av honom. Peter är nästan som en del av Eldkvarn. Han har kommit på spelningar sedan hur lång tid som helst och var aktiv som spelare när vi lärde känna honom. Han har tagit med sina barn och vänner på spelningar. Jag höll på att säga att jag har sett hans barn växa upp, och det har jag. Vi är ganska nära lierade och har alltid haft koll på när han blivit tränare där och där. Den som har mest kontakt med honom är Werner (Modiggård), vår trummis, berättar Plura Jonsson.

Medlemmarna i just nu vilande Eldkvarn är stora fotbollskonsumenter. Plura, brorsan Carla och Tony Thorén bildade föregångaren Piska mig hårt hemma i Norrköping 1971 så inte oväntat är Peking favoritlaget.

Peter Gerhardsson och Plura Jonsson.
Peter Gerhardsson och Plura Jonsson.

– Jag är ett ganska stort fotbollsfan men det var mer förr. Jag har levt i förhållanden i hela mitt liv, med tjejer som inte varit intresserade. En VM-final i hockey eller fotbolls-VM har varit okej men det är inte så att de skulle se en match mot Albanien. Därför har jag fått tona ner mitt intresse. De andra, som var ungkarlar, skulle däremot gå på pub och se Tottenham och sådant, säger Plura.

Vad har du för favoritspelare?

– ”Totte” Nyman. Henkes grabb (Jordan Larsson) har också varit bra men Andreas Johansson saknas. Han var en klippa. När brorsan och gamla polare från Norrköping diskuterar vilka som är bra och dåliga känner jag inte igen alla namn men jag försöker följa IFK Norrköping och ser deras matcher på tv.

Kommer du följa dam-VM?

– Ja, lite grand. Jag brukar följa både damerna och herrarna. Det gick ju bra för Häcken när Peter var där. Det kommer nog gå bra för damerna också, även om jag inte tror att de vinner, säger Plura Jonsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.