Kallas kritik efter stora regeländringen

Tuff utmaning väntar för åkarna i vinter

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Världscupåkarna ställs för en stor utmaning i vinter och tvingas nu ansvara för sin egen vallning på tävlingsdagar.

Charlotte Kalla gillar inte regeländringen.

– Jag hoppas att Fis tänker om, säger hon.

Förra säsongen hade de svenska åkarna i princip tillgång till en vallare var i samband med tävling. Men regeländringen från Internationella skidförbundet, Fis, har gjort att alla världscuplag i år går från nio till fyra ackrediteringsvästar, som ger vallarna tillträde att testa skidor i spåren.  

Regeländringen kommer att ställa stora krav på åkarna.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Allt ansvar kommer i princip att vara på åkaren. De måste verkligen få förståelse för olika banor och förhållanden. Vissa har jättebra känsla medan en del bara har åkt och inte funderat så mycket och behöver bli bättre på det, säger vallachefen Anders Niemi och fortsätter: 

– Vi har jobbat ganska hårt med det under hösten för att åkarna ska försöka hitta känslan med olika valla på skidorna.

”Inte rätt väg”

Charlotte Kalla är kritisk mot de nya reglerna.

– Jag gillar inte att det ska begränsas för mycket just på det sättet. Det innebär att det finns mindre tid för att fokusera på sina egna förberedelser och det finns en trygghet i att ha rutiner som har fungerat under en lång tid, säger hon och fortsätter: 

– Jag hoppas att Fis tänker om och att det inte bara blir fyra västar som gäller. Visst alla kommer behöva förhålla sig till det här, men jag tycker inte det är rätt väg att gå.

”Har varit lat”

Vallachef Niemi håller med.

– Själva vallningsbiten hör ju till längdskidåkningen, man tappar lite av tjusningen i utvecklingen framåt. Jag tror att man kan hitta andra sätt för att lösa det. Jag tror inte att det här var den bästa lösningen, säger han.

Stina Nilsson är medveten om att de nya reglerna kommer att bli en utmaning.

– Jag är glad över att jag lärt mig lite mer än tidigare, för det blir utmanande eftersom jag har inte detaljkunskaper om mina skidor, säger hon.

Calle Halfvarsson är dock positiv, trots att han inte lagt någon tid på vallningen tidigare.

– Jag har varit lat på den sidan och lagt över det på vallarna och bara fokuserat på tävlingen. Men jag tror det kan vara bra för mig att jag får lägga lite mer energi på mina grejer, säger han. 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN