Lewis Hamilton med hård kritik mot Formel 1

”Skyll inte på förarna”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mercedes har vunnit samtliga F1-lopp 2019.

Frankrike GP var statiskt – och fansen klagar.

– Om du säger att det är trist, jag förstår det, säger Lewis Hamilton.

– Men skyll inte på förarna, vi skriver inte reglerna.

Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Efter Frankrikes GP var tongångarna återigen hårda. Fansen tycker att F1 har blivit tråkigt, samma team vinner, samma förare dominerar och de saknar fajten på banan.

Men det får dominanten den femfaldige världsmästaren Lewis Hamilton att reagera.

– Skyll inte på förarna, det är inte vi som skriver reglerna, säger Lewis Hamilton när han möter media efter vinsten i Frankrike GP.

– Vi har ingenting att göra med pengar, ekonomi och den typen av ämnen. Vi borde pressa de som faktiskt bestämmer. Det är en konstant cykel inom F1, sedan många år tillbaka. Innan jag ens kom hit, på grund av det sättet som Bernie Ecclestone la upp det och beslut som togs då och som fortfarande gäller. Jag anser att det kommer att vara samma sak till dess att den styrande strukturen förändras, men det är inte mitt jobb att göra den ändringen. Mitt jobb är att köra en bil så snabbt och bra som jag bara kan.

Lewis Hamilton med hård kritik mot Formel 1

Hamilton debuterade i F1 år 2007, sedan dess har han vunnit fem VM-titlar och de senaste fem säsongerna har han varit en del av det Mercedes som dominerar sporten. Efter säsongen 2020 löper alla gällande kontrakt med teamen så väl som det sportsliga och det tekniska reglementet ut och under hösten 2019 ska det arbetas fram ett nytt reglemente som kommer att gälla efter 2021.

Hamilton anser att det har tagits ett antal dåliga beslut de senaste åren och han anser att F1:s chefer behöver ta större hänsyn till förarna och lyssna på deras åsikter.

– Jag tror att de försöker göra det nu, men under många år så tog de väldigt många dåliga beslut. Tror jag att det blir en stor skillnad? Jag tror att det blir bättre och jag var i Paris på FIA:s möte förra veckan för att kunna påverka de beslut som ska tas framöver, säger Hamilton på sitt pressmöte.

– Jag personligen får inte ut någonting av det, men jag var där för att se om jag kunde bidra med någonting. De tar en massa beslut, men de tar aldrig hjälp av någon förare så om vi kan göra någonting för att förbättra racingen för fansen är det positivt och jag skulle vara stolt om jag kunde vara med och påverka det.

Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Hamilton vill påverka framtidens regler

Mercedes säsongsinledning är den mest framgångsrika i historien och Lewis Hamilton har ett stadigt grepp om sin sjätte VM-titel. Han leder VM med 36 poäng före sin teamkollega Valtteri Bottas och har hela 76 poäng ner till Ferraris Sebastian Vettel.

– Jag har verkligen njutit av de senaste loppen, och jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag har kul. Men samtidigt är det så att fansen inte tycker att loppen som i Frankrike är de absolut roligaste, säger Lewis Hamilton.

– Men jag tycker att det är extremt viktigt att alla människor inser att det inte är förarnas fel.

På söndag avgörs nästa F1-lopp i Österrike.

Publicerad:

LÄS VIDARE