Wolfgang Pichler

Rikard Grip och Wolfgang Pichler får roller i SOK

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

En slutade som skidförbundskapten, den andre som skidskytteförbundskapten – efter en rad OS-medaljer.

Nu är både Rikard Grip och Wolfgang Pichler klara för roller inom Sveriges Olympiska Kommitté, SOK.

– Att få göra det här genom SOK var givet att tacka ja till, säger Grip på tisdagens presskonferens.

Det var i slutet av mars som nyheten kom att Rikard Grip slutar som förbundskapten för det svenska längdskidlandslaget.

Nu har han fått en ny roll.

På en presskonferens under tisdagen presenteras Grip av Sveriges Olympiska Kommitté som övergripande ansvarig för SOK:s nya satsning mot OS 2026 och OS 2028.

– Det känns jätteroligt och superspännande. Att få möjlighet att bidra till fler idrotter och se det ur ett bredare perspektiv ser jag verkligen fram emot, säger Grip på tisdagens presskonferens.

– Att få jobba med högpresterande människor och ledare ser jag som oerhört stimulerande. Att nu få möjligheten att göra det genom SOK var givet att tacka ja till.

Pichler blir talangutvecklare

Även Wolfgang Pichler får fortsätta jobba på svensk mark, något han hintade om att han skulle göra under skidskytte-VM i Östersund som blev hans sista gärning som förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget. Att det var just ett SOK-jobb som väntade var även det väntat.

Pichler kommer att ha ansvaret för talangutvecklingsdelen i satsningen, som SOK gett namnet ”Olympisk offensiv”.

– Jag har tänkt många år vad vi kan göra, hur vi kan ta unga idrottare till toppen, säger Pichler.

Den tyske veterantränaren vill bland annat i sin roll se över förutsättningarna för unga elitsatsande idrottare – bland annat ekonomiskt.

– Den finansiella situationen för idrottarna är fruktansvärd ibland. Jag har sett idrottare som inte haft pengar till mat, och alla föräldrar har inte möjligheten att hjälpa dem. Detta måste ändras. Vi måste jobba hårdare och de behöver mer ekonomiskt stöd, säger Pichler.

20 medaljer är målet

Målet för satsningen är en kapacitet på 20 medaljer på vinterspelen om sju år, likaså på sommarspelen två år senare. Detta ska göras bland annat genom att stärka SOK:s topp och talang program, bättre faciliteter, en ny så kallad OS-professur, där HC Holmberg blir en så kallad OS-professor, och bättre stöd till aktiva resursmässigt och socialt.

– Siktet är att nå en kapacitet på 20 medaljer. Både för vinter- och sommartruppen. Där är vi inte nu, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo om satsningen.

I satsningen kommer även tre aktiva svenska OS-medaljörer att vara med. Två av dem namnges i september. Den tredje, är paralympiern Maja Reichard.

– Jag hoppas vi i framtiden kan ha svenska paralympier som faktiskt kan satsa på sin idrott helhjärtat. Jag vet inte om jag kan säga en enda svensk paralympier som har optimala förutsättningar, säger simmaren.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Wolfgang Pichlers förvandling: ”Tränar tre timmar om dagen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Wolfgang Pichler

Rikard Grip

Vinter-OS

Längdskidor

Skidskytte