Från F1 och IndyCar till E-Sport

Felix Rosenqvist möter världsstjärnor i unikt mästerskap

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Felix Rosenqvist möter världsstjärnor i E-sport
Foto: PRIVAT
Felix Rosenqvist möter världsstjärnor i E-sport

Både F1 och IndyCar har skjutit upp säsongsstarten.

Då byter stjärnorna inriktning. Och möts i E-sport.

– Jag slog Max Verstappen i det första loppet, det var riktigt kul, säger Felix Rosenqvist.

När F1 ställde in premiären och IndyCar snart följde efter skapades ett tomrum hos både förare och fans. De som hade väntat i flera månader på att få starta säsongen hade plötsligt inget att göra, men istället för att lämna racingen valde de en annan väg.

E-sport och nu tävlar de i en virtuell värld.

– Det finns vissa element som man kan jobba med som jag har nytta av inom racingen, framförallt när du blir pressad och jagad och måste leverera på topp, säger Felix Rosenqvist.

– Annars är simracing bara en lek i förhållande till den riktiga racingen. Det är en helt annan sport och jag har full respekt för de som håller på med det, men jag har inget intresse av att bli bäst i världen även om jag vill vinna när jag håller på.

Ny plattform i coronatider

När han avslutade fjolårets säsong i IndyCar visste han att han flera månader framför sig utan några tävlingar och köpte sig en simulator att köra i hemma i Indianapolis. Den har han nytta av nu när den globala pandemin satt stopp för all racing.

– Men jag hade ingen aning om då att jag skulle använda den så som jag gör nu.

•Hur stor skillnad är det på vanlig racing och simracing?

– Det är ganska annorlunda, det blir ett helt annat kroppspåk när man kör hjul mot hjul, och det går ju snabbare i verkligheten. Killarna som sysslar med E-sport och vi racerförare kommer från två olika världar, samtidigt är det kul att vi kan tävla mot varandra under de rådande omständigheterna.

Under E-sport eventen möter förare från bland annat IndyCar, F1, NASCAR och Formula E gamers som enbart sysslar med e-sport. Det finns olika tävlingar online, var och en sitter hemma och fansen kan följa kval och tävlingar på internet.

– Det är en viktig plattform för sponsorer, förare och fans. Samtidigt så kan folk inte förvänta sig at vi racerförare ska prestera, även om det blir mer och mer seriöst. Det är inte vår hemmabana. Jag försöker inte att översätta det till riktig racing men det är kul och det är klart att jag vill vinna, säger han.

Rosenqvist slog Verstappen

Han har ställts mot mycket meriterade förare som Max Verstappen, Juan-Pablo Montoya, Tony Kaanan, Nico Hülkenberg.

– Det är jättekul att tävla mot proffs från andra mästerskap och min målsättning är alltid att vara bästa icke simförare och det har lyckats, säger Felix Rosenqvist.

– Men det var roligast inför det första racet. Då slängdes alla in i det och fick komma på knepet. Det gillar jag, men sedan dess har folk börjat nöta och köra flera hundra varv för att förbereda sig. Alla är väldigt tävlingsinriktade och satsar hårt. Redan till helgens tredje race är vi på en helt annan nivå än var vi var för ett par veckor sedan.

Den virtuella racingen lär pågå till säsongen sätter igång.


HÄR kan du följa lördagens race med start 16.00!

Publicerad: