Så ska F1 rädda säsongen 2020

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: DANIEL GOETZHABER / BILDBYRÅN

Ännu ett VM-lopp skjuts på framtiden.

Men F1 ger inte upp.

I stället presenterar cheferna planen som ska rädda Formel 1 2020.

Efter att F1 skjutit upp och ställt in de inledande sju loppen kom ytterligare ett bakslag under måndagen.

Även den planerade premiären i Baku skjuts på framtiden. Därmed kan årets säsong tidigast starta i Kanada i mitten av juni, men det kan också bli ytterligare förändringar.
Därför presenterar Formula 1:s chef Chase Carey sin plan för för att rädda Formel 1 2020.

– Vi arbetar alla mycket engagerat för att vi ska kunna presentera en F1 säsong för våra fans 2020, förklarar han i ett uttalande.

Så ska F1 2020 räddas

Om det blir något VM-lopp i Kanada den 14 juni är högt tveksamt med tanke på att landet har tackat nej till årets OS, därefter väntar i nuläget Frankrikes GP den 28 juni, Österrikes GP den 5 juli och Storbritanniens GP den 12 juli - och det var just på Silverstone som F1 körde sin allra första deltävling för 70 år sedan.

– Vi inser att det finns en risk att vi behöver skjuta upp ännu fler av de planerade deltävlingarna, men vi och våra partner förväntar oss ändå att vi ska kunna starta säsongen någon gång i sommar och att det blir en reviderad kalender med mellan 15 och 18 lopp.

För att hinna med så många lopp som F1 vill har teamen redan nu stängt sina fabriker i tre veckor, något som de annars gör under två veckor i augusti.

– Vi kommer att tävla under den normala semesterperioden och vi räknar också med att säsongen kommer att sträcka sig en förbi det slutdatum, 27–29 november och som den nuvarande kalendern har. Det är också möjligt att flera av evenemangen får datum som skiljer sig mycket från den ursprungliga kalendern, meddelar F1:s chef.

Chase Carey påpekar att han räknar med att F1 kan ge en tydligare bild av den kommande kalendern inom en månad. För att ge teamen arbetsro i en mycket ovanlig situation har F1 har även skjutit upp den regeländring som var planerad till 2021 ytterligare en säsong och frusit det tekniska reglementet för kommande år, samtidigt som man inför ett budgettal redan till nästa år. Allt för att jämna ut de stora skillnaderna mellan teamen.

Anna Andersson chattar med Sportbladets läsare

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1