Längdskidor

Ryska bossen toksågar egna åkarna

Av: 

Emil Eiman Roslund

SPORTBLADET

Knappt någon framgång för de ryska damerna.

Nu kritiseras de av sin egen chefstränare.

– Jag skäms, de är turister, säger Jelena Välbe.

Det ryska längdlandslagets chefstränare tillika ordförande Jelena Välbe säger vad hon tycker. Och nu totalsågar hon flera ryska landslagsåkare som haft en medelmåttig säsong.

– Bortsett från Natalja Neprjajeva (trea i totala världscupen) och två debutanter, Nina Dubotolkina och Katja Smirnova, så skäms jag över hur dåligt damerna har åkt. Det är svårt att säga varför, de har fått alla möjligheter, säger Jelena Välbe till Rua Novosti och fortsätter.

– De är kanske nöjda med att bli uttagna, jag förstår att man inte kan kräva mer än vad någon är kapabel till, men att hela tiden sluta mellan plats 25 och 60 i ett lopp är inte det ryska längdlandslagets nivå – då är du en turist.

I tremilen i Holmenkollen, där Frida Karlsson vann i det som blev säsongens sista världscuplopp, blev Neprjajeva femma. För resten av den ryska truppen blev det en 23:e plats för Alisa Zjambalova, 31:a plats för Yana Kirpichenko, 32:a plats för Jekaterina Smirnova, 34:e plats för Lilja Vasiljeva och 35:e plats för Alina Iksanova.

”Förlänger inte turistvisum”

– Jag har förväntat mig resultat och utveckling de tre senaste åren bland en del åkare, men resultaten har inte kommit. I sommar ska vi rensa i truppen, vi förlänger inte turistvisum, säger Välbe.

Landslagsåkarna Julija Belorukova, Jelena Soboleva, Anastasia Sedova samt Tatjana Alesjina missade den senaste säsongen eftersom de var gravida samtidigt – detta efter Välbes rekommendation.

– I slutet av förra säsongen samlade jag truppen och sade till alla tjejer att det är en mellansäsong som väntar, och därför den mest lämpade att skaffa barn. Jag är väldigt glad att de lyssnade på mig, sade hon.

Enligt Välbe kommer kvartetten tillbaka till landslaget nästa säsong.

– Det är jag helt säker på. Vissa har redan börjat träna, andra ska börja snart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Frida Karlssons träning väcker reaktioner i Norge

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Världscupen i längdskidor

Frida Karlsson (skidor)