Ross Brawn tror att F1 startar i Europa i juli

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: GETTY IMAGES

F1-säsongen beräknas starta i juli.

I Europa.

Men utan publik.

Det meddelar F1:s sportchef Ross Brawn.

Den tidigare teamchefen ger en intervju med brittiska Sky Spors och förklarar att han ser en F1-säsong 2020 med mellan 18 och 19 lopp, där det blir blir race tre helger i rad för att sedan vara uppehåll en helg i månaden.

– Troligen blir det en start i Europa, det kan mycket väl bli en tävling utan publik där teamen flyger charter in och vi tar dem direkt till banan och där vi ser till att alla är testade så att det inte är någon risk för att någon ska bli smittad, säger britten till Sky Sports.

– Det är inte helt perfekt med race utan publik, men det är bättre än att vi inte tävlar alls.

Räknar med 19 lopp och start i Europa

Brawn är övertygad om att det blir en VM-säsong i år. För att en säsong ska få VM-status krävs åtta lopp, det menar sportchefen att F1 klarar även om säsongen inleds i oktober.

– Sedan har vi alltid alternativet att vi kan köra in på nästa år. Det undersöker vi också, säger han.

– Om vi kan starta i början av juli klarar vi av en säsong med 19 lopp, vi har tittat på logistiken och det är genomförbart, även om det blir tufft. Det är de två alternativen vi tittar på i nuläget.

För att kunna genomföra en sådan säsong är det möjligt att F1 genomförvissa deltävlingar under två dagar, inte tre som är brukligt.

– Kina är ett sådant alternativ, där är det en mycket krävande logistik, säger Brawn.

Två deltävlingar under en helg

Det har även pratats om att genomföra två deltävling på vissa banor, då under dagarna efter varandra. Det är ett förslag som har diskuterats i samband med Österrikes GP och som den tidigare världsmästaren Nico Rosberg hyllar.

– Det vore fantastiskt, säger han till Sky.

– Två kval på morgonen och sedan två lopp på eftermiddagen. Vi fans hade älskat det. När det väl blir dags hoppas jag att de väljer en sådan lösning.

Som planen ser ut i dag startar säsongen i Frankrike i slutet av juni, men ska man tro Ross Brawns uttalande så lär säsongen starta först i juli. Där väntar, enligt den nuvarande kalendern, deltävlingarna i Österrike, Storbritannien och Ungern. Därefter skulle F1 ha tagit sommaruppehåll och stängt fabrikerna i två veckor, men den stängningen har förlängts från 14 till 35 dagar och genomförs redan nu.

Allt för att öka möjligheterna för att genomföra en säsong i år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN